Politică externă

Obama, omul care doreste sa schimbe culoarea Americii

Obama, omul care doreste sa schimbe culoarea Americii
02.11.2008, 19:32 49

Prezentat adesea ca un amestec de Martin Luther King si John F. Kennedy, Barack Obama (46 de ani) va scrie o pagina din istoria Statelor Unite ale Americii, daca va castiga alegerile din 4 noiembrie, devenind primul presedinte afro-american al tarii. Personaj exotic pe scena politica americana, Obama are o poveste de viata care impresioneaza de fiecare data.

Nascut la 4 august 1961 in Hawaii, Obama este fiul lui Barack Obama Sr., originar din Kenya, si al lui Ann Dunham din Kansas. Parintii sai s-au cunoscut in timpul studentiei la Universitatea din Hawaii, unde tatal sau era bursier. Cei doi au divortat cand Barack avea numai doi ani, tatal sau intorcandu-se inapoi in Kenya. Obama si-a revazut tatal doar odata inainte ca acesta sa moara in anul 1982 intr-un accident de masina.
Dupa divort, mama lui s-a recasatorit si s-a mutat in Indonezia in anul 1967. La varsta de zece ani, Barack Obama s-a intors in SUA pentru a locui cu bunicii sai. Mama sa a murit in 1995 dupa o lupta lunga cu cancerul ovarian.
Obama se poate lauda cu o educatie aleasa. Dupa absolvirea liceului, actualul candidat democrat la prezidentialele din SUA s-a mutat in Los Angeles unde a fost student pentru doi ani la Occidental College. S-a transferat apoi la Columbia University din New York, pentru a studia stiintele politice, specializandu-se apoi in relatiile internationale. Si-a obtinut licenta in 1983.
Dupa patru ani petrecuti in New York, Obama s-a mutat in Chicago in 1985, unde a muncit ca asistent social in ghetourile orasului, unde infractiunile si somajul erau adevarate probleme.
A renuntat la postul de asistent social in 1991 pentru a urma cursurile scolii doctorale in drept la Harvard, devenind primul redactor-sef de culoare al prestigioasei Harvard Law Review. Dupa absolvirea studiilor la Harvard cu calificativul magna cum laude, Obama s-a intors in Chicago pentru a lucra ca avocat.
Obama a predat dreptul constitutional la Facultatea de Drept a Universitatii din Chicago timp de doi ani, fiind lector intre anii 1992 si 1996, iar apoi lector senior din 1996 pana in 2004.
Obama este casatorit cu Michelle din anul 1992, pe care a cunoscut-o in timp ce lucra ca avocat in Chicago. Au impreuna doua fiice, Malia de noua ani, si Sasha de sapte ani. Este autorul a doua carti, "Dreams from My Father" si "The Audacity of Hope".
In ciuda succesului nebun din prezenta campanie prezidentiala, Obama nu a avut acelasi noroc intotdeauna. Dovada sta candidatura sa esuata din 2000 pentru Camera Reprezentantilor. Asta nu l-a impiedicat insa sa candideze din nou in 2004 pentru un mandat de senator, devenind unul dintre putinii afro-americani alesi vreodata in Congresul american.
Obama a iesit din umbra si s-a facut remarcat pe scena politica din SUA in iulie 2004 dupa ce a tinut un discurs-cheie in cadrul Conventiei Partidului Democrat din Boston, Massachusetts. El a facut apel la unitate in randul americanilor (mesaj regasit in cadrul campaniei sale pentru prezidentiale), prin fraza-cheie "Nu exista o America liberala sau una conservatoare, ci exista Statele Unite ale Americii". La scurt timp de la discursul mult mediatizat din Boston, Obama a devenit foarte cunoscut, fapt ce i-a energizat campania pentru Senat.
Competitia pentru investitura Partidului Democrat in cursa pentru Casa Alba s-a dovedit a fi una extrem de dificila, avand in vedere adversarii duri pe care i-a avut. Hillary Clinton este exemplul cel mai clar, competitia dintre cei doi incheindu-se de-abia la inceputul lunii iunie, cand fosta prima doamna si-a anuntat infrangerea. El este primul afro-american pe care un partid l-a nominalizat pentru a concura pentru functia de presedinte.
Prezentandu-se in campanie ca un aparator al intereselor clasei de mijloc, Obama s-a mentinut mereu in top in sondajele de opinie in defavoarea adversarului sau republican John McCain.
"The One" (Alesul) cum l-a prezentat vedeta de televiziune din SUA, Oprah Winfrey, una dintre cele mai mari sustinatoare ale sale, Obama a creat in scurt timp ceea ce a fost numit fenomenul de "Obama mania".
Dar Obama nu a reusit sa-i impresioneze numai pe americani. Mediatizarea agresiva a campaniei prezidentiale a facut ca intreaga lumea sa fie cuprinsa de Obama mania. Astfel, in timpul turneului sau european din vara (o adevarata noutate pentru o campanie a prezidentialelor din SUA), Obama a reusit sa adune peste 200.000 de oameni la Columna Victoriei din Berlin.
Chipes si imbracat mereu dupa ultima moda Obama a facut senzatie de fiecare data cand a aparut intr-o emisiune de televiziune.
 
 
Plan de criza
  • Miza planului economic a lui Barack Obama este salvarea clasei de mijloc.
  • Pe fondul crizei financiare, Obama a propus un plan in valoare de 60 mld. $. Propunerile lui Obama presupun un moratoriu de 90 de zile pentru confiscarea proprietatilor celor care nu-si pot plati ipotecile la banci si reduceri de taxe pentru firmele care creeaza locuri de munca.
  • Democratul a propus anterior acestui program un plan de relansare a economiei tarii, care prevede o reducere de impozite pentru marile companii petroliere, astfel incat familiile sa obtina un rabat de 1.000 de dolari pentru a-si putea plati facturile.
  • O alta masura propusa pentru relansarea economiei SUA include crearea unui fond de 25 mld. $ pentru a ajuta statele sa gestioneze criza financiara, fara a creste impozitele.
 
 
 
Joe Biden, asul din maneca democratilor
Ales la sfarsitul lunii august de Barack Obama sa-i devina vicepresedinte, Joseph Biden este unul dintre veteranii scenei politice americane cu cei 35 de ani de experienta in Camera Superioara a Congresului. De asemenea, Biden are o importanta experienta in politica externa, fiind presedinte al Comisiei de afaceri internationale din cadrul Senatului. De aceea, analistii au apreciat alegerea lui Biden de catre democrati drept candidat la vicepresedintia SUA, experinta sa in politica externa fiind o completare necesara pentru Obama, des criticat la acest capitol.
In varsta de 65 de ani, Joe Biden s-a nascut la 20 noiembrie 1942 intr-o familie catolica din Scranton (Pennsylvania), fiind ales pentru prima data senator de Delaware (statul in care a crescut) in anul 1972. Inceputul carierei a fost dramatic. La mai putin de o luna de la alegerea sa ca senator, cu o saptamana inainte de Craciun, sotia si fiica acestuia in varsta de 13 luni si-au pierdut viata intr-un accident rutier. Spre deosebire de colegii sai din Senat, Biden prefera sa faca naveta in fiecare zi cu trenul din Delaware pana in capitala americana, in loc sa-si inchirieze o casa in Washington D.C. A absolvit Universitatea din Delaware in anul 1965 si apoi Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Syracuse trei ani mai tarziu. Inainte de a fi ales senator, Biden a practicat avocatura in Wilmington, Delaware si a lucrat la Consiliul local din New Castle intre 1970 si 1972.
Este casatorit in prezent cu cea de-a doua sotie, Jill Biden din 1977, cu care are o fiica, Ashley, in varsta de 27 de ani. Ceilalti doi fii, Beau si Hunter, lucreaza ca procuror general al statului Delaware, respectiv ca avocat la Washington.
A incercat de doua ori, fara succes insa, sa candideze la presedintia SUA. Prima incercare a fost facuta in 1987, cand a fost nevoit sa renunte la cursa dupa ce a admis ca a plagiat un discurs dupa liderul laburistilor britanici, Neil Kinnock. Al doilea pas a fost facut in 2008 candidand impotriva lui Barack Obama, dar a renuntat in luna ianuarie.
Spre deosebire de Obama, Biden a votat in 2002 pentru rezolutia care autoriza invazia din Irak, insa s-a distantat de politica externa a Casei Albe, devenind unul dintre cei mai mari critici ai razboiului, acuzandu-l pe presedintele Bush ca a musamalizat totul.
Cu toate acestea, Biden este faimos pentru inclinatia sa de a face gafe foarte mari. Spre exemplu, senatorul democrat s-a pronuntat impotriva salvarii AIG de catre guvernul SUA, inainte ca Barack Obama sa-si fi anuntat pozitia in aceasta chestiune.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO