Politică externă

Obama pregateste un al doilea New Deal american

Obama pregateste un al doilea New Deal american

"New Deal"-ul presedintelui Roosevelt initiat in 1933 a insemnat cheltuieli federale de 500 de miliarde de dolari (FOTO: Rompres)

24.11.2008, 18:31 33

Daca va fi aprobat de Congres, proiectul va fi cel mai vast plan de acest fel de la faimosul New Deal a lui Franklin Roosevelt din anii '30. Valoarea planului este "mai mare decat suma totala cheltuita de Statele Unite in razboiul din Irak in ultimii sase ani", potrivit cotidianului american.

Barack Obama a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca pregateste un plan economic care sa creeze 2,5 milioane de noi locuri de munca pana in 2011, in special in infrastructura. Noul lider american nu a anuntat insa si valoarea acestui proiect. Masura este luata in cadrul actiunii "rapide si eficiente" pe care Obama o pregateste impotriva crizei financiare, care a dus la pierderea a peste 1 milion de slujbe in Statele Unite in anul 2008.
Noile locuri de munca vor fi create prin construirea de drumuri si poduri, prin modernizarea scolilor, construirea de centrale eoliene, panouri solare si masini cu un consum de combustibil redus, precum si prin dezvoltarea de surse de energie alternativa, pentru a elibera SUA de dependenta lor de importatorii de petrol.
Valoarea planului a fost aproximata la aproape 700 de miliarde de dolari de catre consilierii sai economici, unul dintre acestia fiind Jon Corzine, guvernatorul statului New Jersey. La randul sau, Austan Goolsbee, direc-torul campaniei economice prezidentiale a lui Obama, declarase anterior ca planul pe care Obama il pregateste va costa mult mai mult decat cel de 175 de miliarde de dolari prezentat inaintea alegerilor prezidentiale.
"Nu stiu care e valoarea exacta, dar va fi una foarte mare. Planul e la fel de mare ca si cea mai mare criza cu care ne confruntam din ultimii 75 de ani", a declarat Goolsbee pentru postul TV CBS.
Propunerea lui Obama ar urma sa fie cea de-a doua de acest gen intr-un an, dupa ce la inceputul lui februarie 2008 presedintele Bush a semnat un plan in valoare de 168 de miliarde de dolari.
Potrivit publicatiei Wall Street Journal, noul plan va fi separat de cel al secretarului Trezoreriei in exercitiu, Henry Paulson, destinat sprijinirii bancilor afectate de criza financiara.
Republicanii au criticat insa aceasta initiativa vasta, spunand ca autoritatile ar trebui sa reduca cheltuielile guvernamentale atat de mari.
Viitorul lider de la Casa Alba urma aseara sa-si prezinte si echipa eco-nomica al carei principal rol va fi sa lucreze la noul plan economic. Dintre cele mai importante nume, presa americana l-a mentionat pe Timothy Geithner pentru functia de secretar al Trezoreriei.
Numele lui Geithner, presedinte al filialei FED din New York, a fost speculat de presa, dupa ce o serie de consilieri pe probleme economice ai lui Obama l-au indicat ca fiind cel mai potrivit pentru acest post.
El este unul dintre principalii artizani ai masurilor de exceptie luate de Rezerva Federala pentru a ajuta economia americana sa treaca de criza.
"Tim Geithner este cineva care are experienta in a avea de-a face cu criza economica", a declarat David Axelrod, unul dintre principalii candidati ai lui Obama.
La sfarsitul saptamanii trecute, bursa de la New York a crescut cu 6,5% la anuntul posibilei numiri a lui Geithner la Trezorerie.
Lawrence Summers, in varsta de 53 de ani, fost secretar al Trezoreriei in administratia lui Bill Clinton, era asteptat sa fie numit presedinte al Consiliului economic al Casei Albe.
El va deveni astfel principalul consilier economic al lui Obama si va coordona politica sa in acest domeniu. La randul sau, Peter R. Orszag ar urma sa fie numit director pentru buget al Casei Albe, un alt post important in perioada crizei economice.
Intreaga echipa a lui Obama a inceput sa prinda forma inca de saptamana trecuta, presa americana amintind de Eric Holder pentru postul de secretar al justitiei si pe Hillary Clinton pentru cea de secretar de stat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO