Politică externă

Omul care l-a facut pe Bush Jr. presedinte paraseste Casa Alba

14.08.2007, 19:55 18

Rove, care ocupa o pozitie de conducere in administratia prezidentiala, este considerat "creierul" din spatele lui George W. Bush, respectat atat de republicani, cat si de democrati pentru modul in care a gestionat campaniile electorale la alegerile prezidentiale din 2000 si 2004.
"Cred ca a venit timpul. Plec pentru ca vreau sa fiu aproape de familia mea", a spus Rove, intr-un interviu aparut ieri in Wall Street Journal.
El spune ca s-a gandit la demisie de acum un an, insa s-a razgandit dupa alegerile la jumatatea mandatului din toamna anului trecut, cand democratii au castigat majoritatea in Congres. Sarcina sa fusese sa impiedice esecul republicanilor in ambele camere ale Congresului, insa in ciuda succesului sau din campaniile electorale precedente, strategia sa nu a mai functionat.
El a anuntat ca pleaca in cele din urma dupa ce seful administratiei prezidentiale John Bolton i-a informat pe consilieri ca daca nu se vor retrage acum vor trebui sa ramana in functie pana la 1 ianuarie 2009.
La Washington sunt speculatii ca Rove ar pleca totusi din alte motive: convocarea sa la audieri in Congres in urma demiterii de catre procurorul general Alberto Gonzales a opt procurori federali, la care Bush i-a cerut sa nu participe. Demiterea lor nu este ilegala, insa democratii au acuzat ca ar fi fost motivata politic si ca Rove ar fi fost la curent cu decizia lui Gonzales cu doi ani inainte de concedierea lor.
De asemenea, Rove a fost investigat si in ancheta care a urmat dezvaluirii identitatii agentului CIA Valerie Plame, insa procurorii nu au formulat acuzatii impotriva sa. Karl Rove a respins insa aceste speculatii: "Stiu ca vor spune asta. Dar nu voi lua decizia de a ramane sau nu in functie de ce spune opinia publica", aratand ca adevarata tinta este presedintele George W. Bush.
"Este evident o pierdere mare pentru noi", spune unul dintre purtatorii de cuvant de la Casa Alba, Dana Perino. "E un coleg minunat, un prieten bun si o minte stralucita. Ne va fi dor de el, dar stim ca el nu ar fi plecat daca nu si-ar fi dat seama ca acum este momentul sa petreaca mai mult timp cu sotia sa si cu fiul lor", a afirmat Perino, adaugand ca Rove va ramane unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Bush.
Presedintele si consilierul de imagine se cunosc de la inceputul anilor '90, cand Bush junior a inceput sa aiba ambitii politice si s-a inscris in cursa pentru a deveni guvernator al statului Texas.
Rove, un simpatizant al republicanilor, conducea atunci propria companie de relatii publice Karl Rove & Company si avea reputatia ca are metode "necinstite" de lucru, inca din anii adolescentei. In studentie, el a adus mai multi vagabonzi din Chicago la o petrecere luxoasa a Partidului Democrat, ademenindu-i cu berea gratis. Mai tarziu, a admis ca a facut o gluma proasta.
In mediile politice din America este considerat ori un vizionar politic, ori un tactician crud, insa dincolo de orice descriere, influenta asupra politicii americane este dincolo de orice dubiu. El a fost la originea unora dintre cele mai importante, in acelasi timp controversate decizii ale administratiei Bush.
"Sunt un mit. Exista marca Rove. Am citit despre anumite lucruri pe care se presupune ca le-am savarsit si ma abtin sa nu rad", spune Rove despre el insusi.
Rove a fost strategul-sef al lui Bush in timpul ambelor campanii prezidentiale, iar dupa castigarea celui de-al doilea mandat, liderul SUA i-a oferit pozitia de sef al consilierilor prezidentiali, care se ocupa de chestiuni precum securitatea interna, probleme econo-mice sau securitatea nationala.
Un an mai tarziu, in aprilie 2006, el a fost eliberat din functie, pentru a se ocupa exclusiv de campania republi-canilor in alegerile de la jumatatea mandatului, in care era anticipat un esec rasunator. In ciuda succesului sau de pana atunci, rezultatul alegerilor s-a dovedit a fi un dezastru pentru republicani, care au pierdut majoritatea atat in Senat, cat si in Camera Reprezentantilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO