Politică externă

ONU este departe de o solutie de pace in Liban

03.08.2006, 20:09 14

Cei cinci membri ai Consiliului de Securitate al ONU, Marea Britanie, China, Franta, Rusia si Statele Unite, se vor reuni astazi la New-York impreuna cu reprezentantii altor peste 30 de tari pentru a discuta posibilitatea trimiterii unei forte multinationale in Liban, a anuntat ieri secretarul general al ONU, Kofi Annan.
Liderii mondiali nu au reusit insa sa adopte o pozitie unitara in privinta incetarii focului. Este posibil ca Franta, care sprijina politicile libaneze, sa boicoteze intalnirea. Pentru unii oficiali francezi discutiile sunt "premature". Atat timp cat nu s-a ajuns la un acord politic, iar atacurile aeriene si terestre continua, autoritatile franceze se opun trimiterii unei forte multinationale.
"Franta considera ca nu sunt indeplinite conditiile desfasurarii unei forte multinationale", a declarat Dennis Simmonneau, purtator de cuvant al ministerului afacerilor externe.
De cealalta parte insa, Statele Unite considera ca o incetare imediata a focului nu este probabila in zilele urmatoare si pledeaza pentru trimiterea fortei multinationale. Mai mult, SUA sustin dreptul Israelului la autoaparare si nu vor presa statul evreu sa opreasca focul. "In SUA nu exista nicio intentie de a opri operatiunile militare israeliene din Liban inainte ca rezultatele dorite sa fie obtinute", a afirmat Danny Ayalon, ambasadorul israelian in SUA. La randul sau, premierul britanic Tony Blair a respins si el varianta incetarii imediate a focului. Intr-un discurs pe care l-a sustinut marti seara la Los Angeles, Blair a avertizat Siria si Iranul ca, daca vor sprijini in continuare militiile Hezbollah se vor "confrunta cu opozitia intregii lumi". Siria nu va da curs solicitarii lui Blair. Premierul sirian Mohammad Naji Otri a anuntat ieri ca "Siria isi pune toate capacitatile la dispozitia Libanului, pentru a-i sustine rezistenta eroica si a consolida unitatea cetatenilor sai in fata agresiunii israeliene salbatice."
Israelul nu va opri insa ofensiva pana cand cei doi soldati rapiti de militiile Hezbollah nu vor fi eliberati, iar o forta multinationala va fi desfasurata in zona. Premierul Ehud Olmert a spus ca ofensiva in sudul Libanului va fi oprita doar dupa ce forta internationala desfasurata in zona isi va dovedi eficienta.
Lupte dure s-au dat ieri in sudul Libanului, dupa ce Israelul a reluat in forta raidurile aeriene in zona. Armata israeliana a desfasurat o operatiune terestra fara precedent in orasul Baalbeck, situat la mica distanta de granita cu Siria. Conform surselor israeliene, cinci militanti Hezbollah au fost rapiti, dar militantii siiti au declarat ca rapitii erau civili.
De partea cealalta, Hezbollah a lansat peste 100 de rachete asupra statului evreu, atacul soldandu-se cu moartea unui civil si ranirea a inca 15 persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO