Politică externă

Pagube de peste 20 mld. $ in urma cutremurului din China

15.05.2008, 19:44 13

Coruptia si nerespectarea standardelor in constructia cladirilor reprezinta doua dintre cauzele prabusirii multor cladiri in timpul cutremurului de 7,9 grade pe scara Richter care a afectat China la inceputul saptamanii, a apreciat ieri expertul Ashley Howlett.
In timpul cutremurului de luni, cel mai mare din ultimii 30 de ani, s-au prabusit mai multe uzine, case, scoli si spitale in provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, inregistrandu-se 15.000 de morti si 65.000 de raniti. Se preco-nizeaza ca bilantul victimelor va spori, intrucat 25.000 de persoane se afla in continuare sub daramaturi. Alte 14.000 de persoane au fost date disparute.
"Lucrarile de consolidare costa multi bani si oficiali locali de diferite niveluri sunt implicati. Este multa coruptie", a declarat Howlett.
"Standardele de constructie in China sunt foarte clare. Daca un cutremur similar s-ar fi produs in apropiere de Beijing, nu cred ca am vedea astfel de pagube", a adaugat el.
Comentariile sale intervin pe fondul unor plangeri similare in ceea ce priveste siguranta produselor si a serviciilor medicale din China, care au alarmat consumatorii din intreaga lume.
Constructorii chinezi au fost nevoiti sa apeleze la o serie de subcontractori locali, practica ce are drept consecinta grabirea lucrarilor si utilizarea unor materiale care nu respecta standardele. "Astfel de practici de subcontractare nu sunt admise in China", a spus Howlett.
Pagubele seismului au fost estimate de catre compania AIR Worldwide la peste 20 de miliarde de dolari.
Autoritatile de la Beijing au trimis peste 100.000 de soldati pentru a participa la operatiunile de salvare, dar misiunea lor a fost ingreunata de vremea nefavorabila, dar si de drumurile afectate.
Din aceasta cauza, elicopeterele nu au reusit ieri sa aterizeze in zonele afectate, armata reusind ieri dimineata sa parasuteze alimente si medicamente pentru sinistrati. Autoritatile de la Beijing au cerut actiunea imediata pentru a asigura hrana pentru toate victimele si stabilitatea preturilor, dar rapoartele agentiilor de stiri au indicat multe lipsuri.
Oficiali ai Ministrului Transpor-turilor chinez au spus reporterilor ca drumurile blocate impiedica accesul operatiunilor de salvare spre locurile afectate de seism.
"Putem avea noi si 10 masini, dar avand in vedere conditiile drumurilor, nu pot fi folosite mai mult de un excavator si mergem din metru in metru", a declarat unul dintre oficiali.
Partidul Comunist chinez a reactionat, comunitatea internationala apreciind acest lucru si a facut o comparatie inevitabila cu junta militara din Myanmar, care incetineste procesul de salvare al sinistratilor afectati de ciclonul Nargis.
Premierul Wen Jiabao a ajuns inca de marti in Sichuan, unde i-a vizitat pe supravietuitori, ca apoi sa plece in departamentul Beichuan, afectat si el de cutremur. Numai aici au fost nevoie de 50.000 de corturi, 200.000 paturi, 300.000 de paltoane, dar si de apa potabila si medicamente.
"Durerea voastra e si durerea noastra. Sa salvam vietile oamenilor este cea mai importanta tinta a noastra", a declarat acesta la televiziunea de stat.
Bursa chineza a scazut in prima zi de la catastrofa cu 3 procente de teama cresterii inflatiei, care este deja cu 12% mai mare decat nivelul normal, dar indicele bursier de la Shanghai a crescut ieri cu 2,7.
Ultimele rapoarte publicate ieri indicau o usoara scadere a productiei industriale, iar economistii au preconizat o scadere a productiei in urmatoarele luni, in mare parte din cauza impactului cutremurului.
Cancelariile occidentale nu au stat cu mainile in san si au trimis imediat ajutoare pentru a-i salva pe cei afectati de seismul puternic.
Statele Unite au anuntat ca in-tentioneaza sa contribuie cu 500.000 de dolari la eforturile pentru acordarea de asistenta persoanelor afectate de cutremur.
Presedintele american George W. Bush a discutat la telefon cu omologul sau chinez Hu Jintao a doua zi de la impact, transmitand condoleante si disponibilitatea de a oferi asistenta.
Noul presedinte rus Dmitri Med-vedev a declarat la randul sau ca Rusia este dispusa sa ajute la operatiunea de salvare a celor afectati de cutremur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO