Politică externă

Palestina se indreapta spre un razboi civil

14.06.2006, 00:00 13

Presedintele palestinian Mahmoud Abbas a decretat stare de urgenta in teritoriile palestiniene dupa ce palestinieni loiali gruparii Fatah (a fostului lider Yasser Arafat) au incendiat birourile oficialilor Hamas (la putere), printre care si pe cel al primului-ministru Ismail Haniya, din orasul Ramallah, tensionand si mai mult relatiile dintre cele doua grupari.

Un deputat a fost pentru scurta vreme rapit, iar singurul ministru crestin din Guvernul islamist al Hamas, Judeh Mourqos, si-a inaintat demisia.

Fatah (acum fidela presedintelui palestinian) a declansat acest atac asupra simbolurilor puterii Hamas, dupa ce militantii Hamas au atacat cu grenade si rachete sediul fortelor de ordine palestiniene, controlate de Fatah, in sudul Fasiei Gaza. Doi oameni au murit in confruntarile din noaptea de luni spre marti si aproximativ 15 au fost raniti. In total, cel putin 20 de persoane au murit in ultimele doua luni de la intensificarea atacurilor.

Saeb Erekat, negociator-sef din partea Palestinei si un apropiat al presedintelui Abbas, pare depasit de situatie. Acesta a declarat ca este din ce in ce mai ingrijorat de gravitatea atacurilor si preocupat de slabirea puterii legilor.

Violentele dintre Fatah si Hamas s-au intetit dupa ce Abbas a hotarat organizarea unui referendum asupra recunoasterii statului Israel pe data de 26 iulie. Hamas refuza sa recunoasca statul Israel, in plus considera referendumul ilegal si o incercare a lui Abbas de a submina autoritatea factiunii. Reprezentantii Hamas spera sa blocheze organizarea referendumului. Mai mult, Moussa Abu Marzouk, presedintele adjunct al filialei Hamas din Siria, a declarat ca "in cazul in care referendumul va avea loc, Hamas nu va recunoaste sau accepta rezultatul, orice ar insemna asta."

Rivalitatile, perpetua lupta pentru putere si atacurile din ce in ce mai violente dintre cele doua grupari par sa constituie ingredientele necesare pentru aruncarea Palestinei intr-un razboi civil.

Recentele evenimente din Palestina au avut loc chiar in timpul turneului in Europa al premierului israelian Ehud Olmert, care doreste sa obtina sustinere la nivel international pentru planul sau de a stabili granitele Israelului cu sau fara acordul gruparii Hamas.

Un posibil razboi civil ar complica foarte mult relatiile dintre palestinieni si israelieni, negocierile ce ar putea avea loc intre acestia pentru stabilirea frontierelor ar deveni si mai greu de realizat.

Declaratiile lui Ehud Olmert pentru cotidianul francez Le Figaro confirma faptul ca acesta ia in calcul aceasta ipoteza: "Desfasurarea de negocieri este varianta pe care o preferam. Trebuie sa verificam insa daca exista un partener de dialog. Pentru moment, palestinienii se omoara intre ei, iar Hamas este la putere. Sa asteptam 5, 10, 15 ani, fara sa facem nimic?"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO