Politică externă

Peste 62.000 de morti in urma seismului din China

26.05.2008, 19:19 10

O noua replica puternica, de 6,4 grade pe scara Richter, a zguduit ieri dupa-amiaza provincia Sichuan, distrugand 70.000 de locuinte, o persoana decedand si alte 400 au fost ranite.
Seismul de acum doua saptamani a produs daramarea a peste 5 milioane de locuinte. Premierul chinez Wen Jiabao a declarat ca se asteapta ca numarul persoanelor decedate sa atinga 80.000.
Intre timp operatiunile de salvare sunt periclitate de ploile abundente din ultimele zile, existand temerile ca ridicarea locuintelor pentru cei cinci milioane de sinistrati o sa fie intarziata, iar nivelul lacurilor si cel al apei din baraje sunt foarte mari.
Salvatorii continua sa caute 24 de mineri care au ramas blocati in trei mine in urma cutremurului, dar nu se stie daca mai sunt in viata.
In ciuda vestilor cu supravietuitori care inca mai apar, la aproape doua saptamani de la dezastru, oficialii chinezi se tem ca numarul persoanelor in viata care se afla sub daramaturi nu este foarte mare.
Conform declaratiilor oficialilor chinezi, sute de baraje au fost avariate in urma seismului din 12 mai, 69 dintre acestea riscand sa cedeze.
De asemenea, alte 310 se afla in "situatie foarte critica", iar 1.424 prezinta riscuri moderate. Acestia au adaugat ca pentru a face fata situatiei, autoritatile au drenat complet 69 de rezervoare, cele mai amenintate, si au redus nivelul altor 826.
In provincia Qingchuan, una dintre cele mai afectate de seism, s-au format 34 de lacuri, dupa ce alunecarile de teren au blocat lacurile.
Opt dintre acestea au peste 3 milioane de metri cubi de apa, iar soldatii au plecat ieri acolo cu explozibil pentru a crea anumite canale de scurgere si pentru a le impiedica sa se darame.
Cea mai mare problema o reprezinta este lacul Tangjiashan din orasul Beichuan, aflat in provincia Sichuan, cea mai afectata de seismul din 12 mai. Acesta si-a dublat marimea in ultimele doua, ajungand sa se intinda pe 3 kilometri.
Televiziunea de stat a anuntat ca vremea proasta nu a permis ajungerea soldatilor acolo cu ajutorul aparatelor de zbor, de aceea au fost trimisi pe jos, fiecare soldat avand asupra sa 10 kilograme de explozibil, a anuntat agentia chineza de stat Xinhua.
Agricultorii sunt cei mai ingrijorati de lacurile mari care au rasarit in urma cutremurului si a ploilor abundende, temandu-se ca terenurile agricole nu vor mai putea fi folosite. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a vizitat la sfarsitul saptamanii orasul Yingxin, care a pierdut in urma seismului de 7,9 grade pe scara Richter aproape doua treimi din numarul de locuitori si a ramas fara vreo cladire sigura in picioare.

Conferinta internationala pentru donatori in Myanmar
Mai multe organizatii internationale au fost prezente ieri la Rangoon, in Myanmar (Birmania), la o conferinta internationala a donatorilor pentru strangerea a peste 11 miliarde de dolari pentru victimele ciclonului Nargis, care a afectat tara la inceputul lunii. Angajatii umanitari au apreciat ca la trei saptamani de la dezastru, aproximativ 134.000 de oameni au murit sau sunt dati disparuti si 2,5 milioane au ramas fara casa. Reprezentantii organizatiilor internationale prezente ieri la Rangoon au facut presiuni asupra juntei militare care guverneaza tara sa permita accesul in toate zonele afectate de ciclon si sa lase toate navele cu ajutoare sa intre in tara. Dupa estimarile ONU, numai un sfert din cele 2,5 milioane de persoane afectate au primit ajutoare. Navele americane, franceze sau britanice stau la granita tarii asteptand sa fie lasate sa intre in tara. Oficialii birmani au apreciat ca aceste masuri au fost luate de frica unei posibile invazii. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care a fost prezent ieri la conferinta organizata in cooperare cu Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) a mers saptamana trecuta pentru a discuta cu junta militara pentru a rezolva situatia sinistratilor, intalnire care s-a incheiat cu permiterea accesului tuturor angajatilor umanitari in tara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO