Politică externă

Posibila criza politica in Italia

10.03.2004, 00:00 6



Amenintarile liderului uneia dintre formatiunile care intra in componenta coalitiei aflate la guvernare in Italia de a se retrage de la putere ar putea duce la o criza politica de proportii in aceasta tara. Umberto Bossi, presedintele Ligii Nordului, i-a somat ieri pe premierul Silvio Berlusconi si pe liderii celorlalte formatiuni care formeaza coalitia aflata la putere sa ia o decizie privind federalizarea tarii. Ultimatumul este valabil pana la 28 martie a.c., cand va avea loc un congres al Ligii Nordului, la care Bossi trebuie sa dea un raspuns ferm partidului pe are il reprezinta. Aceasta formatiune, care are doar 3 portofolii in Guvernul Berlusconi si un rezultat de circa 4% la alegerile din 2001, a promovat, de la infiintare, federalizarea Italiei, invocand argumentul ca exista mari derapaje de ezvoltare intre nordul idustrializat pe care, de altfel in reprezinta) si sudul tarii. Ar fi vorba de infiintarea unui Parlament federal si de bugete separate ale diferitelor zone ale tarii. Problema este ca, desi Berlusconi le-a promis celor de la Liga Nordului ca va face demersuri in acest sens, ceilalti parteneri care alcatuiesc coalitia guvernamentala - Alianta Nationala si Uniunea Democrat Crestina, nu sunt de acord cu federalizarea. Forza Italia, partidul infiintat de Berlusconi, are pareri impartite in aceasta chestiune.



In iunie vor avea loc alegeri locale in Italia, concomitent cu alegerile pentru desemnarea reprezentantilor tarii in Parlamentul European. Se pare ca aceasta coalitie este in cadere in sondajele de opinie. Este posibil, de asemenea, ca la aceste scrutinuri, cele patru formatiuni sa participe independent. Totul este ca pana atunci, guvernarea sa nu se destrame.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO