Politică externă

Pozitia lui Rumsfeld, subrezita de numarul mare al contestatarilor

17.04.2006, 00:00 18

Wesley Clark, fostul comandant al trupelor NATO in Europa, s-a alaturat la finele saptamanii altor sase generali americani in rezerva cerand demisia sefului Pentagonului, Donald Rumsfeld, acuzat de aroganta si de ineficiena in gestionarea razboiului din Irak.

Posibil candidat al democratilor la alegerile prezidentiale din 2008, Clark sustine fara sa clipeasca: "Cred ca secretarul Rumsfeld a facut o treaba neadecvata. Ar trebui sa plece."

Saptamana trecuta, cand s-au implinit trei ani de la invadarea Irakului, sase generali in rezerva ai armatei americane, dintre care trei fosti comandanti ai trupelor din Irak, au criticat dur politicile militare ale secretarului apararii Donald Rumsfeld, cerandu-i sa demisioneze.

Aceste declaratii vin intr-un moment delicat pentru Casa Alba, cand Irakul este la un pas de razboi civil si la doar cateva saptamani dupa ce secretarul de stat Condoleezza Rice a declarat ca "au fost comise mii de greseli" in timpul razboiului din Irak.

Ofiterii superiori ai armatei nu au reactionat, nici nu au voie sa aiba astfel de reactii publice. Insa gereralii in rezerva, unii dintre ei participanti activ la razboiul din Irak, au aratat cu degetul spre Rumsfeld.

Wesley Clark, un critic al administratiei Bush, este de parere ca atat Rumsfeld cat si vicepresedintele Dick Chaney au promovat invadarea Irakului, fara nicio legatura cu razboiul impotriva terorismului. "Au pledat pentru razboi inainte ca toate eforturile diplomatice sa se incheie. A fost o eroare tragica, o gafa strategica", a declarat Clark.

Generalul John Batiste, unul dintre cei care cer inlocuirea lui Rumsfeld, comandant al diviziei de infanterie din Irak intre 2004-2005, a declarat ca "a lucrat pentru secretar al apararii abuziv, arogant, care nu a stiut sa-si construiasca o echipa puternica."

Inalti reprezentanti ai armatei americane, cu o vasta experienta si decoratii multiple, cei sapte cer la unison un nou conducator al departamentului de aparare.

In tabara sustinatorilor, generalul Richard Meyers, seful statului major general, critica declaratiile celorlalti generali. El este de parere ca acestea sunt "nepotrivite" si "dauneaza armatei, relatiilor militare si tarii".

Faptul ca acest conflict intre Rumsfeld si generalii in rezerva ar putea dauna SUA si ca ar putea duce la o pierdere a increderii civililor fata de conducerea fortelor armate, este o parere raspandita la Washington. George W. Bush si-a intrerupt vacanta de Pasti pentru a face o declaratie favorabila lui Rumsfeld. "Atitudinea energica si ferma a lui Rumsfeld este exact ceea ce avem nevoie in perioada aceasta critica. Se bucura de sprijinul si profunda mea apreciere", a declarat Bush.

Departamentul de Aparare, printr-un memorandum trimis unui grup de fosti comandanti militari, imediat dupa declaratia lui Bush, respinge la randul sau aceste acuzatii. "Liderii militari in rezerva sunt implicati in mare masura in deciziile luate de catre Departamentul de Aparare", precizeaza memorandumul. Atat presa, cat si generali in rezerva au sustinut ca memorandumul a fost motivat politic, avand scopul de a incurajara alti fosti generali sa-l sustina public pe Rumsfeld. La scurt timp, doi generali in rezerva cu renume au venit in sprijinul acestuia.

Rumsfeld a respins acuzatiile ce i se aduc si a declarat pentru postul de televiziune arab Al-Arabia ca nu intentioneaza sa demisioneze. Doi senatori republicani, care nu au dorit sa-si dezvaluie indetitatea, au afirmat insa ca demisia lui Rumsfeld ar putea mari sansele partidului la alegerile din noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO