Politică externă

Premierul Georgiei, ucis de o intoxicare cu gaze

04.02.2005, 00:00 13

Premierul georgian, Zurab Zhvania, de 41 de ani, arhitectul revolutiei trandafirilor de la Tblisi si principaluil reformator al economiei din aceasta tara, a fost gasit mort ieri dimineata in locuinta sa.
Motivul mortii a fost anuntat de oficialitatile georgiene ca fiind intoxicarea cu dioxid de carbon, in urma scurgerii de gaze din sistemul de incalzire a locuintei sale. Bodyguarzii l-au gasit mort, stand pe un fotoliu, dupa ce se intorsese tarziu in noapte acasa. In bucataria locuintei a fost gasit, de asemenea, cadavrul unui alt personaj politic important din Georgia, prieten cu Zhvania, Raul Iusupov. Nu s-au gasit indicii care sa uca spre ipoteza unei crime, ministrul de interne din aceasta tara afirmand ca motivul mortii celor doi nu este decat pur accidental. A fost ordonata o ancheta, iar trupul premierului decedat, dus la autopsie pentru a se stabili motivele si circumstantele mortii.
Georgia este in soc, pentu ca apierdut un politician proeminent, un aliat fidel actualului presedinte, Mihail Saakasvili. De altfel, presedintele a convocat o reuniune de urgenta a cabinetului.
Comentariile agentiilor de stiri straine sunt prudente, vorbind despre efectele pe care le-ar putea avea disparitia lui Zhvania asupra reformei economice. Cel disparut era considerat principalul artizan al indreptarii Georgiei spre o economie de piata, mai moderat in vederile politice decat Saakasvili, un foarte bun negociator, mai ales in problema relatiilor tensionate pe care aceasta tara le are cu Rusia. De vreme ce Zhvania era principalul sustinaor al dificilelor decizii economice, cei mai multi analisti sunt de parere ca disparitia sa ar putea determina stavilirea ritmului, altfel impetuos, al aplicarii lor. "Nu exista in Georgia un politician de statura sa, un om mai inteligent si mai exprimentat", a declarat unul dintre analistii respectabili ai acestei tari.
Zurab Zhvania a jucat un rol important in timpul revolutiei tradafirilor, care l-a indepartat de la putere, in 2003, pe Eduard Sevarnadze. A fost un rol cel putin egal cu cel al actualului presedinte georgian, insa numele sau poate fi asimilat mai degraba cu al artizanului acelor miscari care au schimbat regimul.
Zhvadia a intrat in politica la inceputul anilor 90 (inainte de destramarea Uniunii Sovietice), fiind un activist ecologist destul de cunoscut. Dupa caderea Imperiului Sovietic, a avut ispiratia sa se alieze cu Sevarnadze, cel care s-a transferat din ministeriatul de externe al URSS ca presedinte georgian. A fost unul dintre fondatorii partidului lui Sevarnadze si, mai apoi, a fost perceput ca un viitor mostenitor al acestuia.
Lucrurile insa s-au schimbat in micuta tara de la confluenta Europei si a Asiei. Din granarul URSS, dupa declararea independentei, Georgia a devenit una dintre cele mai sarace tari ale fostului imperiu. A ramas, la fel ca si celelalte foste tai componente ale URSS, dependenta de gazele si petrolul rusesti.
In 2001, cand puterea se adunase toata in mainile lui Sevarnadze, acesta, simtind ca ii tremura tronul, l-a ademenit pe Zhvania cu postul de prim-ministru, in realitate oferindu-i doar jumatate din puterea pe care ar avea-o un sef de guvern. Acela a fost momentul care a schimbat carioera politica a lui Zhvania, dar, in acelasi timp a fost si un semn pentru ce avea sa se petreaca doi ani mai tarziu. Pe scurt, Zhvania l-a refuzat pe Sevarnadze si l-a insotit, in opozitie, pe cel scolit in Statele Unite, omul americanilor cum i se mai spune - Mihail Saakasvili.
Pentru lumea caucaziana, Saakasvili si Zhvania formau un tandem in care cei doi se completau si, mai ales, se moderau in mod miraculor. Tara ramane acum cu doar unul dintre ei la carma, intr-o vreme in care exista semne ale unor conflicte latente de multa vreme, dar invapaiate recent.
Este vorba despre cateva enclave care strabat Georgia, care s-au autodeclarat autonome si care cer alipirea de Rusia sau, oricum, vor ca lumina sa le vina de la Moscova (despre Osetia de Sud, Abhazia si Adjaria este vorba). In aceste micute regiuni exista baze militare rusesti, care trebuia sa fie eliberate de Armata trimisa de Kremlin inca de acum trei ani. Tot pe teritoriul Georgiei trece si o conducta de petrol finantata de americani, care face legatura intre rezervele caspice si Turcia. Altfel spus, o asezare strategica pe care multi o vor sub influenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO