Politică externă

Presa germana: Viitorul lui Merkel este nesigur

20.09.2005, 20:11 15

Presa germana de luni scrie ca electoratul german l-a sanctionat aspru pe candidatul conservatorilor, Angela Merkel, in pofida faptului ca partidul sau a castigat scrutinul, devansandu-i, la mica diferenta, pe social-democratii cancelarului Gerhard Schroeder.

"Acest rezultat este un dezastru pentru coalitia conservatoare si pentru candidatul sau la functia de cancelar", Angela Merkel, apreciaza cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Nimeni nu ar fi crezut ca Uniunile Crestine vor fi la o asemenea distanta, comparativ cu rezultatul inregistrat in 2002", adauga cotidianul conservator. Faptul ca CDU nu a putut "sa apere rezultatul obtinut in 2002 demonstreaza neincrederea cetatenilor fata de programul acestui partid si fata de presedintele Angela Merkel".

Bild, ziarul cel mai citit din Germania, titreaza: "Razboiul pentru cancelarie", referindu-se la lupta intre "un invingator trist" - Merkel - si un "invins zambitor", care a ridicat degetele in semn de victorie - Schroeder.

"Femeia din Est", presedintele Uniunii Crestin-Democrate (CDU), Angela Merkel, a "obtinut in mod clar mai putine voturi" decat rivalul lui Gerhard Schroeder din 2002, presedintele Uniunii Crestin-Sociale, bavarezul Edmund Stoiber", subliniaza cotidianul Bild.

"Merkel a castigat si totusi a pierdut", subliniaza cotidianul cu cel mai mare tiraj din Germania, evocand "infrangerea amara" a celei care sperase ca va deveni prima femeie-cancelar din istoria Germaniei.

"Faptul ca rezultatul lui Merkel este mai slab decat cel al lui Edmund Stoiber, din 2002, este mai mult decat o umilire, pecetluieste sfarsitul politic al Angelei Merkel", a afirmat cotidianul de afaceri Financial Times Deutschland.

"Rezultatul este unul foarte amar mai ales pentru Merkel", scrie, la randul sau, cotidianul economic Handelsblatt. Ca urmare a rezultatelor slabe inregistrate de CDU-CSU, care era creditata, potrivit sondajelor, cu peste 40% dintre intentiile de vot, "viitorul personal al lui Merkel este nesigur", apreciaza Westdeutsche Allgemeine Zeitung. andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24