Politică externă

Presedintelui israelian, tinta a unui atentat la Budapesta

14.04.2004, 00:00 18



Serviciile de informatii ungare au anuntat ieri, citate de postul de radio Inforadio, ca au dejucat un atantat impotriva presedintelui israelian, Moshe Katzav, aflat in vizita oficiala in Ungaria. Potrivit postului de radio citat autoritatile ungare au primit informatii despre pregatirea unui atentat cu bomba impotriva presedintelui israelian Trei persoane de origine araba au fost arestate si a fost initiata o ancheta. Programul vizitei sefului statului evreu care va sta trei zile in Ungaria a fost modificat de patru ori, din motive de securitate.



Tot ieri Shin Beth (serviciul israelian de securitate interna) a anuntat ca a dejucat un proiect de atac biologic care urma sa fie comis la Tel Aviv in timpul Pastelui evreiesc. Scenariul prezentat de Shin Beth este halucinant. Serviciul secret ar fi prins un terorist care deplasa de la Kalkiliya spre Cisiordania si care ar fi avut asupra sa exploziv si o punga cu sange infectat cu virusul HIV. Persoanele ranite in atac ar fi urmat sa fie contaminate cu HIV. Shin Beth nu a precizat modul in care Brigazile Martirilor Al-Aqsa (apropiate Hamas) ar fi intrat in posesia sangelui infectat, spunand doar ca "probabil" a fost obtinut din spitalele palestiniene. Potrivit serviciului de informatii atentatul a fost dejucat gratie arestarii in ultimele zile a unui membru al Brigazilor Martirilor Al-Aqsa, Rami Abdallah, in regiunea Nablus.



Un alt proiect de atentat dejucat prezentat ieri de Shin Beth este la fel de uimitor. Aceeasi grupare terorista ar fi intentionat sa arunce in aer intr-o colonie din Cisiordania un magar pe care erau amplasate substante explozive. Israelul este in stare de alerta de peste trei saptamani, dupa asasinarea liderului spiritual Hamas, Ahmed Yassin. Hamas a promis israelului "iadul pe pamant" si s-a jurat ca-l va asasina pe premierul palestinian Ariel Sharon. Seful guvernului evreu a plecat luni seara la Washington, unde se va intalni astazi cu presedintele american, George W. Bush. Sharon conteaza pe sustinerea presedintelui american pentru a obtine sprijinul partidului sau, Likud, in privinta planului sau de retragere unilaterala a Israelului din Fasia Gaza, care va trebui aprobat prin referendum la 29 aprilie.



Ariel Sharon si-a luat angajamentul ca va mentine sub control israelian mai multe colonii din Cisiordania.



In timpul unei intrevederi luni cu presedintele egiptean, Hosni Mubarak, Bush si-a exprimat sprijinul fata de o eventuala retragere israeliana din Gaza, declarand ca aceasta actiune "ar putea constitui o evolutie importanta" daca se inscrie in cadrul foii de parcurs. Foaia de parcurs alaborata de ONU, UE Rusia si SUA, prevede retragerea treptata a Israelului din teritoriile ocupate si crearea unui stat palestinian pana in 2005. Planul a fost declarat mort de Israel intrucat dupa elaborarea lui in 2003 aentatele nu au incetat.



Presedintele american a subliniat ca planul de retragere din Fasia Gaza si anumite zone din Cisiordania "nu va inlocui foaia de parcurs".



"Dorim ca retragerea sa fie in conformitate cu foaia de parcurs. Daca retragerea din Gaza nu s-ar efectua in cadrul acestui plan ar fi extrem de dificil pentru ca o astfel de actiune nu ar fi acceptata de catre opinia publica din regiune", a declarat Mubarak. Presedintele american a reafirmat ca solutionarea conflictului prin crearea unui stat palestinian independent alaturi de Israel este posibila. "Dar, dupa parerea mea, nu va exista niciodata un stat palestinian daca teroristii continua sa ucida", a subliniat el.



Mubarak si-a oferit sprijinul pentru formarea unor politisti palestinieni in Gaza, in scopul asigurarii securitatii in acest teritoriu, dupa o eventuala retragere israeliana. El a precizat ca Egiptul, care se invecineaza cu Gaza, este dispus sa participe la negocieri cu reprezentantii gruparilor palestiniene, "pentru a ajuta la stabilizarea situatiei in Gaza".



In ceea ce priveste Irakul, presedintele egiptean si-a exprimat "ingrijorarea provocata de situatia actuala". "Am subliniat din nou importanta restaurarii suveranitatii in Irak cat mai rapid posibil", a declarat el.



"Recentele eforturi pentru sporirea rolului Natiunilor Unite reprezinta un pas important care trebuie incurajat", a adaugat Mubarak.



Bush a declarat ca situata din Irak "s-a ameliorat" si a afirmat ca saptamana trecuta a fost "dura".
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO