Politică externă

Puterea si opozitia britanica negociaza inasprirea legislatiei antiteroriste

19.07.2005, 19:25 15

Guvernul laburist poarta discutii cu reprezentantii conservatorilor si ai liberal-democratilor pentru a-si asigura sprijinul acestora in vederea adoptarii unei noi legislatii antiteroriste. Aceasta survine in urma atentatelor care au lovit Londra pe 7 iulie, soldate cu 55 de morti si sute de raniti.

Ministrul afacerilor interne, Charles Clarke, va avea in aceasta saptamana o serie de intalniri consultative cu omologii sai din "guvernele din umbra" ale conservatorilor si liberal-democratilor, David Davis si Mark Oaten. Pe agenda de lucru a acestora se va afla propunerea de a include in legislatie noi prevederi privitoare la antrenarea in practici teroriste si pregatirea acestora, precum si la incitarea "indirecta" la astfel de actiuni. In principiu opozitia s-a declarat favorabila unei astfel de initiative, dar a afirmat ca doreste sa discute anumite detalii cu Charles Clarke. In timp ce conservatorii s-au declarat preocupati de modul in care vor fi folosite in instanta inregistrarile de convorbiri telefonice, liberal-democratii sunt nela-muriti in privinta definitiei concrete a incitarii la acte de terorism, pentru a nu impieta libertatea de exprimare.

Secretarul britanic al apararii, John Reid, are in vedere extinderea luptei impotriva terorismului, atat in interiorul, cat si in exteriorul tarii. Acesta a declarat ca lupta impotriva terorismului este "o lupta internationala de proportii imense". In ciuda acestor afirmatii, John Reid pare a fi determinat sa reduca prezenta militara britanica in Irak, care in acest moment se ridica la 8.500 de militari, pe masura ce fortele irakiene devin capabile sa gestioneze singure situatia din tara. Reid a declarat ca nici Statele Unite si nici Marea Britanie nu au "ambitii imperialiste" in Irak. Exista speculatia, vehiculata chiar de un think-tank prestigios ca Royal Institute of International Affairs, ca un factor major de risc terorist pentru Marea Britanie a fost participarea la conflictul din Golf. De la inceputul razboiului din Irak, din martie 2003, fortele britanice au inregistrat 92 de pierderi de vieti omenesti.

Autoritatile britanice nu sunt singurele preocupate de inasprirea legislatiei antiteroriste. Si Executivul spaniol si cel elvetian intentioneaza sa ia masuri similare. Conform publicatiei spaniole El Pais, guvernul de la Madrid doreste sa consolideze controlul legal al datelor apelurilor telefonice, pentru a preintampina actiuni de natura terorista.

Politia spaniola a cerut ca operatorii de telefonie mobila sa fie obligati sa pastreze vreme de cel putin un an datele apelurilor facute de pe telefoanele portabile si sa fie restrictionat accesul la cartele telefonice pre-platite. Atentatorii de la Madrid, din martie 2004, au folosit pentru a comunica intre ei si a activa dispozitivele explozive cartele telefonice pre-platite, ramanand astfel nedescoperiti de autoritatile spaniole.

In tara cantoanelor, unde exista deja obligativitatea identificarii tuturor cumparatorilor de telefoane mobile si cartele telefonice pre-platite, ministrul justitiei si politiei, Cristoph Blocher, a afirmat ca va propune in cadrul guvernului sporirea masurilor de prevenire a actelor teroriste, indeosebi cele legate de interceptarea convorbirilor telefonice. Pentru a evita totusi abuzurile, se are in vedere lasarea acestei activitati in seama unui grup de persoane independente, alcatuit indeosebi de fosti judecatori.

Pe de alta parte, ancheta privitoare la atentatele teroriste din capitala britanica se afla in impas, responsabilii britanici nereusind pana acum sa identifice "creierul" operatiunii, desi verifica mai multe piste. Ian Blair, seful Scotland Yard, a afirmat ca este cautat "chimistul" atentatelor. Dupa analiza tipului de explozibil folosit s-a stabilit ca acesta, desi confectionat artizanal, este periculos de folosit si necesita cunostinte solide de chimie. Cel banuit ca a jucat acest rol important, Magdi Mahmoud al-Nashar, proprietarul casei din Leeds in care se presupune ca au locuit o vreme atentatorii, a fost retinut de politia egipteana. Insa ministrul de interne egiptean a negat ca acesta ar fi avut vreo legatura cu atentatele de la Londra sau cu Al-Qaida, dand totodata asigurari ca autoritatile egiptene vor coopera pe deplin cu investigatorii britanici. mihnea.anastasiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO