Politică externă

"Femeia cu lesa" a fost condamnata

28.09.2005, 19:18 11

Lynndie England, fost soldat in armata americana, a fost gasit vinovata de catre Curtea martiala din Fort Hood (Texas) pentru sase capete de acuzare din cele sapte privind abuzurile la care au fost supusi detinutii in inchisoarea Abu Ghraib.

England a fost declarata vinovata pentru cruzime, rele tratamente, comiterea unui act indecent, dar si de complot cu alti patru soldati pentru acte inumane comise impotriva prizonierilor, dezbracandu-i si fortandu-i sa formeze o piramida umana. Fotografia tinerei fete, in varsta de 22 de ani, zambind in fata unui detinut irakian dezbracat si tinut in lesa, a facut inconjurul lumii si a devenit reprezentativa pentru violentele comise de militarii americani asupra detinutilor din penitenciarul situat in apropiere de Bagdad.

Juriul, format din cinci ofiteri, a apreciat, in schimb, ca ea nu se face vinovata de rele tratamente in cazul detinutului tinut in lesa. Lynndie England, care a pastrat tacerea la aflarea verdictului, risca o pedeapsa de pana la zece ani inchisoare. Nu a fost insa fixata nici o data pentru anuntarea sentintei.

Avocatii apararii au subliniat ca "personalitatea servila" a acuzatei a condus la respectarea instructiunilor carismaticului Charles Graner, fostul sau amant si tatal copilului acesteia.

In prezent, Graner ispaseste o pedeapsa de zece ani inchisoare, fiind acuzat de aceleasi fapte. Acuzarea considera insa ca tanara s-a amuzat zdrobind degetele de la picioare ale detinutilor dezbracati, constransi sa formeze o piramida, si fotografiindu-se in timp ce indica organele genitale ale detinutilor care purtau cagule.

Avocatii acuzarii au sustinut ca toti soldatii americani sunt suficient de bine antrenati pentru a sti ca abuzurile fizice si mentale asupra detinutilor sunt interzise de lege.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO