Politică externă

"Madame la presidente" ataca Palatul Elysee

17.11.2006, 18:56 12

La 53 de ani, este considerata de publicatiile de moda drept una dintre cele mai distinse si mai inteligente femei ale Frantei. Simpatizantii ii spune "madame la presidente". Are sansa sa ajunga prima femeie care conduce Franta, in epoca ei republicana. Numele ei: Segolene Royal.
Socialistii francezi au organizat ieri primul scrutin intern pentru desemnarea candidatului lor pentru alegerile prezidentiale care vor avea loc in aprilie viitor. Scrutinul urma sa se incheie aseara spre miezul noptii ora Romaniei, dar indoielile ca Royal va fi castigatorul tineau mai degraba de ratiunea carteziana a francezilor. Rezultatele vor fi facute publice astazi.
Exista aseara un singur semn de intrebare: cum se vor raporta la Segolene Royal cei 70.000 de noi membri ai Partidului Socialist recrutati de la inceputul anului printr-o campanie pe internet.
Un sondaj publicat de institutul IPSOS arata ieri ca Royal este singurul lider al Partidului Socialist care i-ar putea tine piept probabilului candidat al dreptei, ministrul de interne Nicholas Sarkozy. In primul tur al alegerilor prezidentiale din 22 aprilie Sarkozy ar obtine 22% din voturi - potrivit sondajului citat - iar Royal 27%. In cel de-al doilea tur, cei doi ar fi la egalitate 50% - 50%. Dar pana acolo mai este ceva drum de facut.
Primul pas este nominalizarea din partea partidului. Aproape 219.000 de membri ai Partidului Socialist a trebuit ieri sa aleaga intre Segolene Royal (presedinta regiunii Poitou-Charentes), fostul ministru al finantelor Dominique Strauss-Kahn (57 de ani) si fostul premier Laurent Fabius (60 de ani).
Potrivit procedurilor, daca niciun candidat nu intruneste majoritatea absoluta, primii doi clasati se vor confrunta intr-un al doilea tur, programat sa se desfasoare la 23 noiembrie.
Insa, potrivit sondajelor facute in randurile simpatizantilor stangii, Royal va obtine majoritatea absoluta fiind creditata cu un avans de 25 de procente fata de rivalii sai.
Socialistii marcheaza, de fapt, mai multe premiere cu aceste alegeri. In primul rand si-au recrutat noii adepti intr-o campanie de aderare pe internet. In al doilea rand, isi aleg candidatul pentru prezidentiale in urma unor ample dezbateri (sapte la numar, trei dintre ele televizate, drept urmare vizionate de intreaga Franta), ceea ce a dat campaniei un aer foarte tineresc. O singura data socialistii si-au mai ales candidatul dupa o dezbatere interna - in 1995 -, dar campania a fost departe de a fi atat de spectaculoasa si atent organizata ca si cea din prezent. De aceea, alte partide isi rod unghiile, pentru ca nu le-a venit lor aceasta idee.
"In mod incontestabil, este vorba de un eveniment novator" pentru viata politica franceza, a apreciat Philippe Braud, cercetator in stiinte politice. Potrivit directorului unei reviste de stiinta politica, Jean-Luc Parodi, aceasta campanie a permis cetatenilor francezi sa "asiste in direct la inventarea unei traditii". Ideea ar putea prinde si in alte parti. Recent, presedintele PSD Mircea Geoana afirma pentru ZF ca partidul isi va desemna candidatul pentru prezidentialele din 2009 dupa metoda socialistilor francezi.
Segolene Royal si-a bazat ascensiunea politica pe o imagine de femeie moderna, exprimandu-si dorinta de a se apropia de oameni, intr-o tara unde devine tot mai vizibila "fractura" dintre cetateni si elite.
Multe dintre declaratiile sale au declansat adevarate dezbateri, cum a fost cazul propunerii sale de creare a unor tabere de "incadrare militara" pentru tinerii delincventi, pentru care a fost acuzata ca adopta idei de dreapta, sau cea de infiintare a unor "jurii cetatenesti" pentru controlarea parlamentarilor. Adversarii au acuzat-o de populism si de lipsa unei "staturi" corespunzatoare unui candidat la presedintie. Totusi, desi putin cunoscuta pe plan extern, Royal nu este un novice in politica.
Absolventa a cunoscutei Scoli Nationale de Administratie, Royal s-a bucurat in trecut de aprecierea unuia dintre cei mai reprezentativi presedinti de stanga ai Frantei - este vorba despre Francois Mitterand - care a repartizat-o in departamentul Deux Sevres, unde a reusit sa castige primul mandat parlamentar in anul 1988.
Royal se bucura de un bilant impresionant al alegerilor la care a luat parte, castigand 10 din cele 11 alegeri organizate in 17 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO