Politică externă

Razboiul bate la usa. SUA isi mobilizeaza rezervistii

06.12.2002, 00:00 65

SUA au anuntat ca au constituit deja coalitia de razboi antiirakiana, cu trei zile inainte de expirarea termenului pana la care Bagdadul trebuie, potrivit rezolutiei ONU, sa declare in amanuntime arsenalul militar de care dispune. Desi a anuntat ca va face aceasta declaratie maine, Bagdadul  nu mai crede ca razboiul poate fi evitat. Presa americana anunta ca SUA pregatesc mobilizarea masiva a rezervistilor care ar urma sa-i inlocuiesca pe militarii ce vor pleca la razboi.
"Ar fi un miracol daca nu se va declansa acest razboi", a afirmat vicepremierul irakian Tarek Aziz, intr-un interviu difuzat, miercuri seara, de postul american de televiziune ABC.
Potrivit rezolutiei 1.441, Bagdadul va trebui sa prezinte, pana la 8 decembrie, o declaratie "la zi, exacta si completa, referitoare la toate aspectele programelor sale de fabricare a armelor chimice, biologice si nucleare, a rachetelor balistice si a altor dispozitive, cum ar fi avioanele fara pilot si sistemele de dispersie", sub amenintarea cu "consecinte grave", adica o interventie militara impotriva Irakului.
"Cred ca Washingtonul doreste razboiul si, intr-o anumita masura, Londra vrea acelasi lucru. Washingtonul doreste razboiul pentru a-si realiza aspiratiile imperialiste", a declarat Tarek Aziz.
La randul sau, vicepresedintele irakian Taha Yassin Ramadan a acuzat inspectorii ONU pentru dezarmare prezenti in Irak ca ar fi "spioni ai CIA si ai Mossadului", afirmand ca actiunile acestora au drept scop inlesnirea unei eventuale interventii americane in Irak.
"Inspectorii nu au venit pentru a se asigura ca Irakul nu detine arme de distrugere in masa, ci au venit pentru furniza informatii mai exacte pentru un eventual atac", a declarat Ramadan.
SUA nu cred afirmatiile responsabililor irakieni care sustin ca tara lor nu detine arme de distrugere in masa. Paul Wolfowitz, adjunctul sefului Pentagonului a declarat ca Statele Unite au format deja "o coalitie puternica" in cazul in care va fi necesara recurgerea la forta pentru dezarmarea Irakului".
Pe de alta parte, Pentagonul se pregateste pentru o mobilizare masiva a rezervistilor, care sa poata prelua atributiile armatei in cazul declansarii unei operatiuni militare impotriva Irakului, relateaza, in editia electronica de ieri, cotidianul New York Times.
Amploarea si programul mobilizarii vor depinde in mare masura de atitudinea regimului de la Bagdad fata de rezolutia ONU care solicita dezarmarea Irakului si de modul de desfasurare a misiunii inspectorilor ONU pentru dezarmare.
In urmatoarele cateva zile, Pentagonul va anunta probabil mobilizarea unei prime serii de circa 10.000 de rezervisti, in principal unitati de politie militara, pentru misiuni de securitate in SUA si in strainatate. Acesti rezervisti se vor adauga celor 50.755 deja mobilizati pentru apararea teritoriului american, dupa atentatele din 11 septembrie 2001 si dupa lansarea razboiului din Afganistan.
Daca presedintele George W. Bush va ordona un atac impotriva Irakului, Pentagonul va convoca mai multi rezervisti decat in cazul razboiului din Golf din 1991, cand numarul total a fost de 265.000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO