Politică externă

Rebelii l-au alungat pe Aristide din Haiti

01.03.2004, 00:00 17



Dupa ce Haiti a fost timp de o luna scena unor proteste populare violente, soldate cu aproximativ o suta de morti si sute de raniti, presedintele haitian, Jean-Bertrand Aristide, a demisionat ieri la presiunea insurectiei armate si a comunitatii internationale. Potrivit unuia dintre consilierii sai, Jean Betrand-Aristide a parasit Haiti cu destinatia Republica Dominicana si intentioneaza sa ceara azil in Maroc, Taiwan sau Panama.



Primul presedinte ales democratic in Haiti, in urma alegerilor din 1990, a parasit tara in momentul in care combatantii rebeli se aflau la numai 40 de kilometri de capitala haitiana Port-au-Prince si amenintau ca vor ataca orasul in cazul in care Aristide va ramane la putere. Pana la noile alegeri, presedintele Curtii Supreme din Haiti, Boniface Alexandre, va asigura interimatul, potrivit Constitutiei haitiene. Plecarea lui Aristide a fost imediat salutata de Statele Unite, care considera ca renuntarea la putere a fostului sef al statului este in interesul poporului haitian.



Insa, dupa plecarea lui din Port-au-Prince, in capitala au izbucnit noi violente, o statie de benzina Texaco fiind incendiata, iar mai multe persoane inarmate cu automate au deschis focul asupra vehiculelor.



Zona din apropierea Palatului National, unde se afla sediul Presedintiei, a devenit scena jafurilor, iar o casa din apropiere a fost incendiata. Sute de partizani ai lui Aristide, inarmati cu pusti si alte tipuri de arme, patruleaza zona, scandand sloganuri in favoarea presedintelui.



Violentele in Haiti au izbucnit in urma cu o luna cand insurectia armata a cerut demisia lui Jean-Bertrand Aristide. Partizanii si apropiatii presedintelui s-au opus insa si impreuna cu fortele de politie au incercat sa reprime protestul. Rebelii si-au continuat interventia si timp de o luna au cucerit oras dupa oras pana au ajuns sa inconjure capitala tarii. In urma ciocnirilor dintre rebeli si partizanii presedintelui au fost ucise aproximativ 100 de persoane.



La sfarsitul saptamanii situatia a devenit anarhica in capitala statului, Port-Au-Prince, insurgentii sustinand ca au incercuit orasul, iar grupuri inarmate care se declarau aparatori ai presedintelui Jean-Bertrand Aristide patrulau pe strazi si atacau civili. Mai multe persoane au fost ucise in violentele care au avut loc, bancile si alte institutii internationale si-au inchis sediile, iar strainii au luat cu asalt aeroportul pentru a parasi tara. Aceasta inrautatire a situatiei a avut loc pe fondul refuzului vehement - la acea vreme - a presedintelui Aristide de a pleca de la putere, in ciuda interventiei comunitatii internationale care il acuza pe Aristide ca nu este capabil sa adere la principiile democratiei - principalul motiv al revoltei populare - si de incapacitatea de a guverna tara.



In 1990 cand a venit la putere, Jean-Bertrand Aristide era considerat un idol carismatic de catre haitienii saraci care aspirau la o viata mai buna. Inainte de a ajunge la putere, in anii 80 cand Haiti era condus de regimul dictatorial Duvalier, Aristide si-a construit imaginea unui lider profetic, un predicator capabil sa scoata tara din mizerie. Insa, ajuns la putere, primul presedinte ales democratic s-a dovedit incapabil sa amelioreze nivelul de trai al celor opt milioane de haitieni, a izolat tara in plan international si a devenit un autocrat care s-a agatat de putere pana in ultimul moment. Fostul idol al saracilor este descris acum drept un dictator psihopat, care conducea un regim ilegitim si corupt, sub conducerea caruia a prosperat traficul cu narcotice, preocupat doar de a trai intr-un lux discrepant cu saracia tarii pe care o conducea.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO