Politică externă

Revista presei internationale

Revista presei internationale
06.11.2008, 18:09 532

Presa franceza
Ramane moderata
"Venit la putere fara o doctrina clara, iata-l insufletit de visul american, deschis si zambitor, preferand calmul, in detrimentul dramei, ratiunii si excesului", scria ieri Le Monde. "Este omul de care este nevoie", noteaza cotidianul. Intreaga presa franceza a salutat ieri alegerea lui Barack Obama la Presedintia SUA, dar a ramas moderata in privinta sarcinilor care il asteapta pe noul presedinte american dupa doua mandate "dezastruoase" ale administratiei Bush. Le Figaro face pronosticuri asupra echipei cu care Obama va veni la Casa Alba, iar publicatia La Croix (catolica) scrie ca "Barack Obama va fi in primul rand presedintele americanilor, atentia sa se va indrepta catre concetatenii sai, va avea responsabilitatea de a-i proteja".
 
Presa britanica
Misiunea va fi dificila
The Independent vede in victoria candidatului democrat o transformare a Statelor Unite, adaugand ca rata de participare la alegerile prezidentiale demonstreaza vitalitatea democratiei americane. Potrivit presei britanice, Barack Obama stie ca dupa euforia ulterioara victoriei sale istorice, el va trebui sa indeplineasca sarcinile dificile ale functiei de presedinte. "Daca exista momente in care istoria se schimba, ei bine acesta este", a precizat intr-un editorial cotidianul economic Financial Times. Wangari Maathai, laureata a Premiului Nobel pentru Pace de origine kenyana, a scris in The Guardian ca spera "astfel ca tinerii kenyeni, urmand exemplul victoriei lui Obama, vor putea ei insisi sa ridice stacheta si sa treaca barierele (...)".
 
Presa americana
Retipareste sute de mii de exemplare
Principalele cotidiene americane au fost nevoite miercuri sa retipareasca mii de exemplare, pentru a raspunde unei cereri inedite pentru editia consacrata victoriei lui Barack Obama la alegerile prezidentiale. La New York, cotidianul New York Times si-a marit tirajul cu 35%, trebuind sa retipareasca alte 75.000 de exemplare, pentru a raspunde cererii cititorilor. Pe site-ul eBay un exemplar New York Times in editia de miercuri se vindea cu 199 de dolari. La Washington, circa 400 de persoane au format cozi in fata sediului Washington Post pentru a cumpara o editie speciala a ziarului, deja epuizata. The Washington Post, care a pus in vanzare cu 30% mai multe exemplare decat de obicei, a anuntat ca va retipari 250.000 de exemplare suplimentare ale editiei din 5 noiembrie. La Chicago, Chicago Sun-Times a precizat ca a prevazut o suplimentare cu "zeci de mii de exemplare".
 
Presa germana:
Culoarea pielii a contat mai putin
Frankfurter Allgemeine Zeitung trece in revista dificultatile pe care le va intampina Obama in primele luni de mandat, in vreme ce cotidianul conservator Die Welt constata ca "spre deosebire de previziunile observatorilor, culoarea pielii a contribuit mult mai putin la rezultatul alegerilor. Obama este un cetatean de culoare, cu un curriculum vitae de un alb imaculat - un american. Poate ca Barack Obama ne permite sa aruncam o privire in viitor, mai precis in anul 2038. Deoarece prognozele demografice prevad ca in acest an populatia majoritara in SUA nu va mai fi alba".
Aceeasi idee este exprimata si in ziarul Rhein-Zeitung: "Obama a deschis calea nu doar pentru afro-americani ci si pentru latini, asiatici, pentru toate minoritatile".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO