Politică externă

Roma, orasul inchis pentru funeraliile Papei

08.04.2005, 21:19 16

Roma este un oras inchis astazi, cand au loc funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea. Circulatia cu masina este interzisa de azi-noapte si pana diseara, la ora 18,00 (ora Italiei), avioanele nu mai pot survola orasul inca de ieri, iar accesul in Piata San Pietro nu va fi permis decat persoanelor care au bilete. Nu mai sunt permise de acces in afara Bazilicii Sfantul Petru de cateva zile.

Cu toate acestea, de la moartea Papei Ioan Paul al II-lea au sosit in Roma patru milioane de pelerini care au dorit sa-i prezinte un ultim omagiu celui care a condus Biserica Catolica vreme de 26 de ani.

Sunt masuri de securitate fara precedent, avand in vedere ca sunt peste 200 de lideri politici si spirituali veniti deja la Vatican. Un aspect interesant este prezenta presedintelui Republicii Zimbabwe, Robert Mugabe, care are interdictia de a circula pe teritoriul tarilor membre ale Uniunii Europene, dar care a primit avizul de a participa la ceremonie. Fiecare persoana care va circula in apropierea bazilicii unde este depus catafalcul va fi controlata de fortele de securitate. Oamenilor li s-a recomandat sa nu-si ia de acasa genti si haine multe. Garzile au primit echipamente de interventie in forta, iar ieri se punea problema declararii starii de urgenta la Roma petru a putea controla afluxul de nestavilit in capitala Italiei.

Funeraliile, care incep la ora 11, ora Romaniei, vor fi transmise in direct de mai toate televiziunile nationale, inclusiv de cele comerciale, inedit fiind interesul pe care l-au acordat evenimentului posturile arabe de televiziune - Al-Jazeera si Al-Arabya. Semnalul va fi preluat de la postul de televiziune al Vaticanului, care a anuntat ca nu va filma inmormantarea propriu-zisa, coborarea de fapt a sicriului Papei Ioan Paul al II-lea in grota de sub Bazilica Sfantul Petru.



Trei presedinti americani s-au recules la catafalc

Presedintele american in functie, George Bush, impreuna cu sotia sa, Laura si cu tatal sau, fostul presedinte Bush, alaturi de un alt fost presedinte american, Bill Clinton, au ajuns la Roma cu o seara inainte. Ei s-au alaturat pelerinilor care au avut acces in imediata apropiere a catafalcului. Din delegatia americana face parte si secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice. Ieri, liderul american s-a intalnit cu presedintele Italiei, Carlo Azeglio Ciampi.

Bill Clinton a spus, la vederea multimii impresionante, ca Suveranul Pontif a stiut sa adune multimile. Este o aluzie si la ultimele cuvinte reconstituite de purtatorul de cuvant al Vaticanului, Joachin Navarro-Valls, care a spus, inainte ca Papa sa se stinga, ca intre ultimele ganduri ale Sfantului Parinte a fost si multumirea ca in Piata San Pietro venisera sa-i fie alaturi cei pe care i-a cautat intreaga viata.



Papa ar fi vrut sa demisioneze in anul 2000

Ieri a fost dat publicitatii testamentul spiritual al lui Ioan Paul al II-lea. Este un document de 15 pagini, pe care Suveranul Pontif l-a adnotat si pe care l-a revizuit continuu din anul 1979, la un an de cand fusese ales ca succesor la tronul lui Sfantul Petru, pana in 2002. Testamentul a fost redactat in poloneza, iar cardinalii care au avut inca de acum doua zile o lectura a vointei Suveranului Pontif au cerut o minutioasa traducere a textului. Ieri dupa amiaza a fost dat publicitatii.

Astfel, Papa marturiseste ca a intentionat sa demisioneze in anul 2000, la intrarea intr-un nou mileniu. A avut in vedere retragerea intr-un moment in care se confrunta cu fragilitatea sanatatii si cand catolicismul intra intr-un nou mileniu de existenta.

Documentul mai arata ca nu a lasat in urma nici o proprietate personala de ordin material. De asemenea, a cerut ca toate notele sale sa-i fie arse.

Testamentul aminteste doar doua persoane - secretarul sau, un preot catolic polonez, care i-a fost alaturi in toti anii de pontificat si care i-a stat aproape pana in ultima clipa, precum si rabinul-sef al Romei, cel care l-a invitat sa paseasca in sinagoga. Se intampla pentru prima data cand un urmas al Sfantului Petru intra intr-un lacas al credintei iudaice. Era anul 1986.

Un alt element care a fost speculat indelung in aceste zile a fost si el limpezit de testament. Ioan Paul al II-lea a avut in vedere sa fie inmormantat in patria natala, dar, in cele din urma, a lasat la latitudinea Colegiului Cardinalilor sa decida unde urma sa fie inhumat.

Textul este destul de putin inteligibil, mai ales din cauza maladiei de care a suferi, Parkinson. Sunt referiri la suferintele trupesti pe care le-a indurat, iar in anul 2000 afirma ca atentatul caruia i-a fost victima in 1981 i-a schimbat viata, asa cum supravietuirea sa a fost "un miracol".

Despre atentatul cu pricina s-a descoperit oficial, cu documente, abia cu o saptamana inainte de a muri, ca fusese pus la cale de catre KGB, iar la planuirea crimei participasera serviciile secrete din URSS, Bulgaria si partea comunista a Germaniei.



Cardinalii au ordin sa pastreze tacere absoluta

Reuniunile din aceste zile ale cardinalilor au stabilit, la cererea cardinalului german Ratzingler, ca nici unul dintre membrii congregatiei sa nu dea declaratii sau sa vorbeasca in public. Mai cu seama despre viitorul papa.

Cererea este oarecum neobisnuita, pentru ca tacerea absoluta le este impusa cardinalilor numai pe perioada Conclavului, cel care incepe la 18 aprilie. Atunci, nici unul dintre cei 116 participanti nu are voie sa comunice cu exteriorul, sa vorbeasca la telefon, nici sa urmareasca televizorul sau sa citeasca stiri.

Cardinalul Ratzingler le-a cerut insa colegilor sai sa nu creeze impresia ca Vaticanul isi face publicitate pe aceasta tema. Mai cu seama le-a cerut cardinalilor sa nu vorbeasca despre calitatile pe care ar trebui sa le aiba urmatorul Sfant Parinte sau sa dea vreun indiciu despre originea pe care ar trebui sa o aiba succesorul la tronul papal. Se pare ca o astfel de solicitare a fost primita cu nemultumire in randul purtatorilor de mantii purpurii, cata vreme presa de ieri spaniola si italiana anunta ca un astfel de ordin cheama mai degraba la nesupunere.

adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO