Politică externă

Romania si modelul kosovar

18.02.2008, 18:05 6

Pentru prima data dupa multi ani, intreaga clasa politica - presedinte, premier, putere (cu exceptia UDMR) si opozitie - s-au pus de acord asupra unui subiect: Romania nu va recunoaste independenta Kosovo.
Alte cinci tari europene - Grecia, Spania, Bulgaria, Cipru, Slovacia - au anuntat ca nu vor recunoaste independenta fostei provincii iugoslave.
Ministrii de externe ai UE se vor reuni astazi la Bruxelles, unde Romania va explica ca nu recunoaste independenta Kosovo, intrucat ea nu a fost decisa in forurile internationale - ONU preferand sa lase la latitudinea statelor orice decizie. Dintre toata tarile care nu vor recunoaste Kosovo, cea mai nemultumita este Spania. Madridul ar fi dorit ca inevitabila declaratie de independenta sa fie facuta dupa alegerile din Spania din noua martie. Politicienii spanioli care se confrunta cu vointa de secesiune a bascilor cred ca declararea independentei Kosovo inaintea alegerilor interne va spori vociferarile secesionistilor.
Mai multe provincii secesioniste din intreaga lume privesc acum spre Kosovo si multe dintre ele ar dori sa aplice modelul pentru propria lor cauza. Este si cazul Romaniei cu minoritatea maghiara?
Pentru prima data, la finele saptamanii, presedintele Federatiei Ruse (principalul sustinator al Serbiei), Vladimir Putin, a pus pe lista tarilor care ar putea avea probleme din cauza precedentului Kosovo si Romania. Dar cat este aici simpla ipoteza si cat adevar?
"Sunt doar vorbe. Evident ca politicienii - fie ca este vorba de Vladimir Putin fie de cei de la noi - vor incerca sa speculeze in favoarea lor aceasta tema. Dar in privinta Romaniei lucrurile sunt clare. Declararea independentei Kosovo nu este o surpriza, ea a fost indelung negociata. Romania este acum o tara a Uniunii Europene, nu mai seamana cu cea de acum zece ani. Traseul european al Romaniei si a intregii Europe nu mai poate fi modificat, nationalismul se destrama. Vor fi unii care vor dori sa scoata capital politic din aceasta problema", afirma analistul politic Stelian Tanase.
Cat succes ar putea avea nationalistii - romani sau maghiari - folosind tema Kosovo? Putin, spune Stelian Tanase, pentru ca, adauga el, vor fi multi care vor dori sa speculeze tema: "Va iesi Traian Basescu cu declaratii, PRM care a avut succes cu tema nationalista va fi concurat de PNG-ul lui Gigi Becali. Profitul va fi impartit la multi si de aceea va fi mic".
Reactii la independenta Kosovo au existat - cateva organizatii maghiare au salutat independenta fostei provincii, afirmand ca modelul ar trebui aplicat si in Romania. Nu ar fi vorba, totusi, de acelasi lucru, intrucat maghiarii doresc ca autonomia sa le fie recunoscuta de Parlament si nu declarata unilateral, potrivit unui comunicat al Consiliului National Secuiesc.
De cealalta parte, PRM prin vocea secretarului general al partidului, Gheorghe Funar, va cere Parlamentului aprobarea unei legi privind acordarea de prime de plecare din tara a maghiarilor nemultumiti.
Principala organizatie maghiara, UDMR, a reactionat cu prudenta. Potrivit UDMR, Romania nu ar trebui sa amane recunoasterea independentei Kosovo, pentru ca alta solutie nu mai exista in acest caz. Fara a face o paralela cu situatia maghiarilor din Romania, UDMR spune ca UE a creat un precedent, iar acum "nu se mai poate deroba de reglementarea altor probleme etnice nesolutionate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO