Politică externă

Rusia sprijina construirea canalului Bistroe

02.09.2004, 00:00 15

Ambasadorul Rusiei in Ucraina, Victor Cernomirdin, a declarat ca tara sa sustine proiectul ucrainean de construire a canalului Bistroe in Delta Dunarii, in pofida criticilor formulate de Uniunea Europeana, Statele Unite si Romania.
"Ucraina face ceea ce trebuie sa faca si are dreptate", a afirmat Cernomirdin, citat de Interfax si preluat de Mediafax, calificand drept o "psihoza" criticile la adresa proiectului. Cernomirdin este forst premier al Rusiei, sub mandatele prezidentiale ale lui Boris Eltin. Initial a fost unul dintre liderii Gazprom.
"Autoritatile ucrainene doar au restaurat un canal care exista anterior", a subliniat diplomatul rus, care a apreciat ca acest proiect va aduce beneficii economice nu numai Ucrainei, ci si Rusiei si altor tari care transporta marfuri pe cale fluviale, relateaza AFP.
Premierul Adrian Nastase a reactionat cu prudenta. El a declarat ca va verifica daca declaratia ambasadorului rus in Ucraina privind sprijinul acordat de Federatia Rusa pentru construirea canalului de navigatie Bastroe exprima un punct de vedere oficial.
El a raspuns, astfel, la o intrebare a presei referitoare la declaratia ambasadorul rus in Ucraina, Victor Cernomardin. "Este foarte devreme sa comentez asta. Vom verifica daca aceasta declaratie exprima un punct de vedere oficial si vom vedea atunci cum trebuie sa reactionam", a spus Nastase.
Canalul, care permite Ucrainei sa aiba acces la Marea Neagra pe Dunare, a fost inaugurat joia trecuta.
Uniunea Europeana, Statele Unite, Fondul Mondial pentru Natura si Romania considera acest proiect periculos pentru mediul inconjurator.
Exista, in acest litigiu, de partea criticilor argumente de natura ecologica, economica, precum si strategica.
Kievul, care spera sa castige 50 de milioane de dolari pe an din exploatarea acestui canal, a precizat ca a respectat toate normele ecologice internationale in timpul lucrarilor.
In rezervatia naturala Delta Dunarii, inscrisa din 1991 in patrimoniul mondial al UNESCO, traiesc 90 de specii de pesti si 300 de specii de pasari, unele rare sau pe cale de disparitie.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO