Politică externă

Scolile din Transnistria sunt pazite de militari OSCE

17.08.2004, 00:00 16



Observatorii militari din cadrul trupelor de mentinere a pacii supravegheaza scolile moldovenesti din Transnistria, pentru a preintampina inchiderea fortata a acestora, a declarat ieri colonelul Jan Nadolski, din cadrul misiunii OSCE.



Nadolski a precizat ca observatorii militari au fost trimisi inca de sambata sa supravegheze scolile moldovenesti pentru ca, la 15 august, a expirat termenul acordat de administratia de la Tiraspol pentru inregistrarea institutiilor de invatamant, motiv pentru care fortele transnistrene ar putea incerca sa le inchida cu forta.



Reprezentantul OSCE a adaugat ca fortele de ordine transnistrene continua sa blocheze accesul in scoala-internat de la Tighina. "Am stat de paza, pe perioada sfarsitului de saptamana, impreuna cu politistii moldoveni si observatorii din cadrul fortelor de mentinere a pacii. Nu ni s-a permis sa intram in orfelinat, insa purtam negocieri cu autoritatile locale pentru a putea trimite produse alimentare si apa copiilor blocati in interior", a precizat el.



Potrivit reprezentantul Republicii Moldova in Comisia Unificata de Control (CUC), Ion Leahu, presa de la Tiraspol a anuntat ca administratia provinciei separatiste nu va recurge la forta pentru a inchide scolile moldovenesti, ci va actiona in justitie aceste institutii, pe care le acuza de functionare ilegala.



Maria Roibu, presedinte al Comitetului pentru apararea drepturilor copiilor din scolile moldovenesti de pe teritoriul transnistrean, a informat ca reprezentantii Departamentului Educatiei de la Tiraspol au anuntat-o ca termenul acordat pentru inscrierea scolilor a fost prelungit pana la 25 august.



O decizie adoptata de administratia de la Tiraspol a dispus inchiderea, de la 1 iulie, a scolilor moldovenesti de pe teritoriul transnistrean care folosesc programele de studii ale Republicii Moldova. Potrivit Ministerului Educatiei de la Chisinau, in zona de est exista opt scoli moldovenesti, care au circa 5.000 de elevi. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO