Politică externă

Scotland Yard nu e sigura ca teroristii au vrut sa moara

18.07.2005, 19:46 13

Polita britanica nu are dovezi ca autorii atentatelor de la Londra ar fi fost sinucigasi, ipoteza avansata, saptamana trecuta, chiar de seful Scotland Yard, Ian Blair.

Un purtator de cuvant al Scotland Yard a afirmat ieri: "Nu dispunem de probe incontestabile ca barbatii respectivi ar fi fost kamikaze. Este posibil sa nu fi avut intentia de a muri".

Preluand aceasta informatie, The Sunday Telegraph sustine ca este posibil ca cei patru sa nu fi stiut ca bombele pe care le aveau asupra lor vor exploda in timpul transportului. Aceasta ipoteza este sustinuta si de faptul ca cei patru au platit atat pentru bilete pentru parcarea masinii lor, cat si pentru bilete de tren pentru intoarcere.

In plus, materialul exploziv ar fi fost transportat in rucsacuri si nu atasat de corp, asa cum procedeaza in mod obisnuit atentatorii sinucigasi din Orientul Mijlociu, ceea ce ar putea insemna ca cei patru intentionau sa plaseze bombele in anumite locatii.

Supravietuitorii atentatelor afirma de asemenea ca cei patru nu ar fi strigat "Allah akbar" inaintea producerii deflagratiilor, cum fac in general teroristii islamisti kamikaze.

Anuntarea identitatii celor patru teroristi care au comis atentatele din metroul londonez a fost primita cu stupefactie de rudele acestora. Trei din cei patru atentatori, Mohammad Sidique Khan, Hasib Hussain si Shehzad Tanweer, erau britanici de origine pakistaneza, in timp ce un al patrulea, Germaine Lindsay, era jamaican rezident in Marea Britanie si convertit recent la Islam.

Cei patru aveau in general o buna reputatie in zona West Yorkshire unde locuiau. Mohammad Khan, responsabil de explozia din apropierea statiei Edgware Road soldata cu sapte morti, lucra ca invatator la o scoala primara din Leeds, fiind casatorit si avand o fetita.

La aflarea vestii participarii sale la sangeroasele atentate teroriste de la Londra, familia si cunoscutii acestuia s-au declarat socati. Acestia l-au descris pe Mohammad Khan ca un membru afectuos al familiei lor, punand parti-ciparea acestuia la atentate pe seama influentei negative a prie-tenilor sai cu convingeri musul-mane radicale. El facuse deja obiectul unei anchete a serviciului britanic de contraspionaj MI-5, care il verificase in 2004 in legatura cu o tentativa de atentat la o discoteca din cartierul londonez Soho, ajungand la concluzia ca nu reprezenta o amenintare reala.

Surse israeliene sustin ca in 2003 acesta a ajutat alti doi britanici de origine musulmana in vederea organizarii unui atac terorist sinucigas in Israel, atentat soldat cu trei morti. Insa oficialii israelieni sunt reticenti in a face legatura intre atacatorii palestinieni si Al-Qaida pentru a nu ofensa sensibilitatile britanicilor. Shehzad Tanweer, de 22 de ani, studiase stiintele sportive la Leeds Metropolitan University si era cunoscut cu antecedente penale. Convigerile islamice radicale si le formase intr-o tabara religioasa in Pakistan la care participase la inceputul acestui an.

Bomba pe care o avea asupra sa a fost detonata in apropierea statiei de metrou Liverpool Street, deflagratia soldandu-se cu sapte morti si peste 100 de raniti. Cel mai tanar atentator, Hasib Hussain, de 18 ani, abandonase scoala, descoperind in schimb Islamul militant, participand chiar la un pelerinaj la Mecca. Certat si el cu legea, fusese arestat in 2004 pentru furt. Lui ii este atribuit atentatul din autobuzul de la Tavistock Square soldat cu 13 morti. In fine, Germaine Lindsay, de 19 ani, era casatorit si avea deja un copil de 15 luni, sotia sa fiind insarcinata cu un al doilea. El este responsabil de cea mai sangeroasa deflagratie petrecuta in apropiere de King''s Cross, careia i-au cazut victima 26 de oameni, alte cateva sute fiind ranite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO