Politică externă

Si NATO isi face scut antiracheta

04.04.2008, 20:50 13

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca NATO a decis sa-si asume crearea unui scut antiracheta pentru statele care nu sunt protejate de scutul american, astfel incat toate tarile membre sa fie aparate la fel.
"Consiliul a hotarat ca sistemul de aparare antiracheta sa aiba o acoperire cuprinzatoare a intregului teritoriu al Aliantei, iar NATO isi asuma crearea unui scut antiracheta complementar pentru statele care nu sunt protejate de scutul american", a spus Basescu. El a mentionat ca 20% din teritoriul NATO nu este protejat de scutul american, Romania facand parte, aproape in totalitate, din aceasta suprafata.
Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat ca statele membre ale NATO au ajuns ieri la concluzia ca in ceea ce priveste apararea antiracheta exista o amenintare.
El a precizat ca la nivelul NATO va fi facuta o analiza pentru amplasarea unui scut antiracheta care sa acopere si zonele Aliantei care nu erau protejate de scut (printre aceste zone figureaza Romania, Grecia, Bulgaria - n.r.).
Problema Afganistanului urma sa fie transata si ea aseara in cadrul summit-ului NATO. SUA cer mai multi soldati pentru aceasta zona, mai mult angajament din partea aliatilor pentru ca, asa cum spune George W. Bush, NATO nu-si permite sa piarda razboiul antiterorist.
Votand impotriva Washingtonului cand a fost vorba despre integrarea Ucrainei si a Georgiei, Parisul a fost insa de partea Americii (era deja un fapt anuntat) cand a fost vorba despre Afganistan. Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat in cadrul summit-ului ca va trimite un batalion in estul Afganistanului care va fi format din 700 de militari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO