Politică externă

Slovacia a schimbat directia

Slovacia a schimbat directia

Robert Fico, liderul SMER, viitor prim+ministru

19.06.2006, 22:38 15

Smer sau "Directia social-democrata" a obtinut 29,14% dintre voturile exprimate de electoratul slovac, in timp ce, principala formatiune rivala, Uniunea Democratica si Crestina Slovaca (SDKM), aflata la putere si condusa de premierul in exercitiu Mikulas Dzurinda, a obtinut 18,36% din voturi. Transformand procentele in mandate parlamentare, Smer va avea 50 de reprezentanti in noul Parlament, iar SDKM 31, din totalul celor 150 de locuri disponibile in Consiliului National al Republicii, camera unica a parlamentului slovac.
Restul de 69 de mandate vor fi impartite intre celelalte 4 formatiuni politice care au reusit sa depaseasca pragul electoral de 5%. Acestea sunt Partidul National Slovac, de extrema dreapta (11,7%), Partidul Coalitei Maghiare, care s-a clasat pe locul 3 (11,68%), Miscarea pentru o Slovacie Democratica, (8,8%) si Miscarea Crestin Democrata, 8,3%.
Cu doar 50 de mandate, Smer se vede astfel nevoit sa negocieze o coalitie cu unul sau mai multe dintre aceste partide, pentru a-si asigura majoritatea.
"Este un rezultat fantastic. Speram sa reusim sa formam o coalitie guvernamentala care sa promoveze un program de stanga. Avem nevoie de o Slovacie unde sa existe solidaritate si justitie", a declarat liderul Smer, Robert Fico, un avocat in varsta de 41 de ani, imediat dupa aflarea rezultatelor.
Adversarul sau, Dzurinda, si-a recunoscut infrangerea, insa crede ca Fico ar trebui sa continue reformele incepute de el. Premierul este totusi sceptic in privinta sanselor unui guvern social-democrat: "Nu stim daca Slovacia va avea un guvern capabil sa continue si sa duca la bun sfarsit reformele si sa lucreze in concordanta cu politicile europene".
Asadar, Dzurinda pleaca de la guvernare dupa ce a ocupat postul de prim-ministru timp de opt ani de zile, perioada in care Slovacia a aderat la NATO si UE in 2004, iar in 2005 a inregistrat o crestere economica de 6,1% atragand numerosi investitori straini. In plus, Slovacia ar urma sa adopte moneda unica in 2009, fiind prima dintre cele 10 tari care au aderat la Uniune in 2004 care a reusit sa indeplineasca toate criteriile de convergenta.
Electoratul social-democrat reproseaza insa formatiunii crestin-democrate ca reformele adoptate, desi au atras investitori, au adancit diferentele dintre bogati si saraci. Conform lui Fico, doar cei bogati au profitat de aceste reforme pe care le numeste "antisociale".Un alt element ingrijorator pentru populatia slovaca este rata somajului, care atinge in unele zone indepartate de capitala Bratislava chiar 15-20%.
Partidul social-democrat isi propune asadar ca, prin programul sau de guvernare, "beneficiile aduse de dezvoltarea tarii sa nu fie destinate doar unui grup restans de oameni", afirma Fico. De asemenea, Smer doreste imbunatatirea sistemului sanitar si renuntarea la cota unica de impozitare de 19%, intentionand cresterea impozitelor pentru societatile comerciale.
Economistii apreciaza insa ca politica pe care isi propune sa o promoveze Fico ar putea duce la un deficit bugetar mai mare si implicit la intarzierea adoptarii monedei euro. Fico a declarat ca respecta obiectivul Slovaciei de a adopta euro in 2009, insa a lasat deschisa posibilitatea schimbarii datei.
"Confirmam data de 1 ianuarie 2009 pentru adoptarea monedei euro, dar in cazul in care aceasta un va fi favorabila tarii, am putea dispune revizuirea ei", a spus Fico.
Pentru a pune in aplicare programul sau de guvernare, Smer trebuie sa reuseasca mai intai sa formeze o coalitie de guvernare care sa ii asigure majoritatea parlamentara. Negocierile se anunta indelungate si dificile, mai multe combinatii fiind posibile. Una dintre acestea ar fi formarea unei coalitii cu partidele de centru-dreapta care au facut parte din guvernul anterior, dar care nu apreciaza criticile aduse de Fico reformelor coordonate de Dzurinda. O alta optiune ar fi alcatuirea unei aliante cu partidul de centru stanga, Miscarea pentru o Slovacie Democratica, si cu Partidul Nationalist, acestea nefiind insa vazute prea bine la Bruxelles.
Daca in 30 de zile guvernul alcatuit de Fico nu va reusi sa obtina votul de incredere al parlamentului, presedintele Ivan Gasparovici ii va acorda sansa formarii guvernului urmatorului clasat, adica Dzurinda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO