Politică externă

Socialiştii francezi au înnebunit complet: Actul lui DSK este deliberat, dar eroic, este o "operă de artă"

Socialiştii francezi au înebunit complet: Actul lui DSK este deliberat, dar eroic, este o "operă de artă"

Autor: Iulian Anghel

19.05.2011, 15:12 1917

"Bineînţeles, există o urmă de bestialitate în gestul lui DSK.Această sălbăticie a dorinţei nu merge în linia respectuluidiplomatic care trebuie să guverneze seducţia erotică. Dar facpariu că, în sinea lui, astăzi, Dominique Strauss Kahn estebucuros. Poate nu o mărturiseşte încă. Însă o asemenea trecere lafapte într-un asemenea moment al carierei sale nu poate fi decâtvoluntară. Este eroic."

Autorul rândurilor de mai sus este scriitorul Luis de Miranda -autor al unei cărţi care a făcut ceva vâlvă la momentul apariţiei,"Arta de a fi liber în era maşinilor" - , iar textul a apărut înLiberation (pe post de editorial), ziar al socialiştilorfrancezi.

Până în prezent presa din Franţa a contestat vehement acuzaţiileadus fostului şef al FMI, în vreme ce presa ango-saxonă a denunţat,cu aceeaşi vehemenţă moravurile franceze şi toleranţa presei faţăde un act pe care în califică drept barbar.

Liberation schimbă perspectiva: actul lui DSK este delibarat, darplin de nobleţe. Textul de mai sus îi ia drept martor pe Lacan, unfilosof de stânga. Iată citatul: "DSK este un personaj filosofic,un simptom al timpului nostru (un <om sfânt> ar spune Lacan),în sensul că în el bestialitatea şi raţiunea luptă laextreme".

"Asaltul asupra cameristei reprezintă gestul nebun al eliberăriitotale, aproape o operă de artă, care, în treacăt, îi permite (luiDSK - n.n.) să arate că nu a fost niciodată un om de stânga".
Aşadar, DSK nu a fost de stânga. Iată explicaţia!

Franţa trebuie să-i mulţumească lui DSK pentru că a făcut-o derâsul lumii, mai spune autorul: "Acest eveniment neyorkez este unsacrificiu (...), un dar pentru interesul general francez (pentrucă nu mai poate ajunge preşedinteleFranţei - n.n.). Din acest motivDSK eşti eroic. Mulţumesc".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO