Politică externă

Socialistii ungari pregatesc inlocuirea premierului

28.05.2008, 21:35 14

Premierul ungar Ferencs Gyurcsany risca sa fie inlocuit in aceasta toamna cu actualul sau sef de cabinet Peter Kiss, in contextul in care grupurile de interese din cadrul Partidului Socialist de guvernamant au inceput sa faca lobby in acest sens, dezvaluie cotidianul Magyar Hirlap in editia electronica de ieri.
Cotidianul citat apreciaza ca sansele ca Gyurcsany sa fie inlocuit de ministrul economiei, Gordon Najnai, asa cum s-a vehiculat recent, sunt destul de reduse. Magyar Hirlop a exclus de asemenea si ipoteza preluarii conducerii Guvernului de catre ministrul agriculturii, Joszef Graf, o nominalizare recenta pentru postul de succesor al premierului, pe motiv ca nu beneficiaza de sprijin intern.
Publicatia precizeaza insa ca figuri importante din cadrul formatiunii socialiste se opun operarii unei modificari la conducerea Executivului inainte de alegerile pentru Parlamentul European din primavara lui 2009. Alti socialisti considera ca pentru a putea asigura o guvernare minoritara, formatiunea trebuie sa beneficieze de sprijinul Aliantei Democratilor Liberi, care s-au retras luna trecuta din coalitia de guvernamant, si de cel al partidului conservator MDF.
Gabor Fodor, candidat la functia de presedinte al Democratilor Liberi in alegerile interne din iunie in care va concura cu actualul lider Janos Koka, a subliniat ca formatiunea ar putea reveni in cadrul coalitiei "atat timp cat premier nu este Ferenc Gyurcs?ny", potrivit Magyar Hirlap.
Zilele grele pentru premierul ungar au inceput imediat dupa alegerile legislative din 2006, cand televiziunea publica a prezentat o inregistrare in care la o sedinta cu usile inchise a partidului socialist, Gyurcsany recunostea ca a mintit electoratul ascunzandu-i situatia economica dificila in care se afla tara.
In ciuda scandalului urias care a izbucnit, Gyurcsany a refuzat sa demisioneze, spunand ca "nu a facut publice adevaratele date despre situatia economica a tarii, dar nu a mintit niciodata".
Premierul a fost obligat de situatie sa ia masuri nepopulare, cum ar fi taxe pentru studiile universitare, pentru spitalizare si pentru consultatiile medicale, eliminate insa in urma unui referendum organizat in luna martie de principalul partid de opozitie Fidesz care a vrut intotdeauna capul premierului. Inca de atunci, membrii consiliului de coordonare al Partidului Socialist au cerut reformarea formatiunii si au sugerat ca functia de premier si cea de presedinte al partidului ale lui Ferenc Gyurcsany ar trebui separate.
Fidesz, condus de fostul premier Viktor Orban, a propus acoperirea deficitului inregistrat de spitale si universitati prin redistribuirea fondurilor alocate cheltuielilor administrative si de publicitate pentru diferite ministere si a impozitelor platite de loteria de stat incepand cu anul 2009.
Situatia e cu atat mai dificila pentru premierul ungar, cu cat guvernul pe care-l conduce este in minoritate in urma retragerii din aprilie de la guvernare a Aliantei Democratilor Liberi, partenerul de coalitie al socialistilor. Fara cele 20 de locuri ale democratilor liberali, Partidul Socialist a ramas cu doar cu 190 de mandate din cele 386 ale Parlamentului, Ungaria avand astfel pentru prima data in istoria moderna a tarii un guvern minoritar.
Totul a pornit de la demiterea de catre Gyurcsany a lui Agnes Horvath, ministrul democrat liberal al sanatii, sub pretextul situatiei dezastruoase din domeniu, care a dus si la pierderea referendumului din martie.
Cu ocazia destramarii coalitiei de guvernare, premierul ungar a decis o ampla reforma a Executivului. Printre ministrii numiti atunci se numara Gordon Bajnai la Ministerul Economiei si Tamas Szekely, presedintele fondului de asigurari de sanatate, la Ministerul Sanatatii. Pentru administrarea transporturilor s-a creat un minister independent.
De asemenea, s-a creat postul de ministru fara portofoliu pentru coordonarea problemelor legate de stiinta si cercetari.
Analistii si-au exprimat temerile ca, daca premierul Gyurcsany nu va gasi parteneri de coalitie in randul altor partide, va fi nevoie de organizarea unor alegeri anticipate inainte de 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO