Politică externă

Soldatii americani au luat cu asalt orasul Najaf

28.04.2004, 00:00 11



Ciocniri violente au avut loc in noaptea de luni spre marti in apropierea orasului sfant Najaf intre soldatii americani si militiile liderului radical siit Mogtada Sadr. Lupta, la care au participat si elicoptere de asalt, a avut loc la cateva ore de la preluarea de catre soldatii americani a unei unitati militare evacuata de trupele spaniole retrase din Irak ( este vorba despre 1432 de soldati). Un purtator de cuvant al armatei americane a spus ca in urma confruntarilor au fost ucisi cel putin 43 de insurgenti irakieni iar un avion AC-130 a distrus un sistem de aparare antiaeriana. Militarii americani au deschis focul asupra unui post de control amplasat pe un pod in apropierea orasului Najaf. La randul lor, fidelii lui Sadr, care au primit un nou apel de la liderul lor radical sa apere orasul in cazul unei ofensive americane, au atacat un convoi al soldatilor coalitiei.



La Najaf, trupele americane au inceput inlocuirea efectivelor spaniole si latino-americane, care au inceput sa se retraga din Irak, dar potrivit unui ofiter al coalitiei nu s-a luat nici o decizie privind mentinerea permanenta a soldatilor americani la Najaf.



Dupa ciocnirile violente din noaptea de luni spre marti, comandantii americani au facut noi angajamente privind capturarea sau uciderea lui Moqtada Sadr, liderul gruparii radicale siite. La sfarsitul saptamanii trecute, Sadr a trecut la noi amenintari privind lansarea de operatiuni sinucigase in cazul in care fortele americane vor ataca orasul sfant Najaf.



Situatia ramane tensionata si in orasul rebelilor sunniti Fallujah, situat la 50 de kilometri de Bagdad. Puscasii marini americani si fortele de securitate irakiene au amanat crearea patrulelor comune, care ar fi trebuit sa-si intre in atributii de ieri. Ar fi fost oricum o misiune extrem de dificila intrucat in ultimele doua zile au avut loc ciocniri violente iar avioanele si elicopterele americane au atacat mai multe obiective din oras.



Confruntarile dintre militiile lui Sadr si trupele coalitiei au continuat pe mai multe fronturi in Irak. In nord, la Kirkuk, doi civili irakieni au fost ucisi si alti doi raniti de caderea unui obuz de mortiere in apropierea unei scoli de politie. Pe de alta parte, o televiziune araba din Dubai, a difuzat un mesaj al unui grup irakian prin care ameninta ca ii va ucide pe cei trei ostatici italieni, capturati in urma cu doua saptamani, daca Italia nu isi va retrage soldatii din Irak.



In plan diplomatic, secretarul de stat american Colin Powell a avertizat ca noul guvern de la Bagdad ce ar urma sa preia puterea la 1 iulie va trebui sa renunte la unele atributii in favoarea fortelor coalitiei. Important este, din punctul de vedere al coalitiei, ca fortele aliate sa se afle in continuare sub comandament american, afirma Powell. Oficialul american spera insa ca noul arajament sa fie validat printr-o noua rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU. In paralel, in Marea Britanie, aliatul SUA in Irak, criticile severe se indreapta asupra premierului Tony Blair. Printr-o initiativa fara precedent, un grup de 52 de fosti diplomati ii cer premierului laburist sa recunoasca faptul ca politica aliatilor in Orientul Mijlociu a fost un esec. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO