Politică externă

Stanga si dreapta, la egalitate in legislativele din Cehia

05.06.2006, 00:00 16

Cehia se afla pe marginea unei crize politice, in urma alegerilor legislative care nu au dat castig de cauza nici dreptei si nici stangii. Ambele coalitii posibile au acelasi numar de mandate parlamentare, iar un guvern de uniune nationala care ar putea debloca lucrurile nu este decat o ipoteza. 64, 47% din cei 8 milioane de cehi care s-au prezentat la urne in week-end-ul trecut au acordat cele mai multe locuri in Parlament partidului ODS de centru-dreapta, declarat eurosceptic, condus de Mirek Topolanek, respectiv 81 din totalul de 200 de mandate disponibile.

Partidul social-democrat CSSD, (la putere) condus de actualul premier Jiri Paroubek, s-a clasat al doilea si a obtinut 74 de mandate. Acest rezultat nu ii permite totusi partidului condus de Topolanek sa obtina majoritatea parlamentara nici macar in cazul in care formeaza o alianta cu partidul crestin-democrat si cu cel al verzilor, care au obtinut 12, respectiv 6 mandate. ODS ar detine in aceste conditii 100 de mandate. De partea cealalta insa, CSSD impreuna cu aliatul sau, singurul partid comunist nereformat din Europa Centrala, KSCM, care a obtinut 26 de mandate, detin tot 100 de mandate.

Acest rezultat "nul" pune Cehia in fata unei crize politice. "Este cel mai rau rezultat posibil, este posibil ca noi alegeri sa fie organizate", a declarat analistul politic Pavel Saradin. Alti analisti au propus crearea unei mari coalitii de tip german, intre ODS si CSSD, o solutie ce ar putea fi agreata si de presedintele Vaclav Klaus, fost lider al ODS. Klaus a anuntat, dupa aflarea rezultatelor, ca se va intalni in cursul zilei de astazi cu liderul ODS pentru a incepe negocierile pentru formarea noului guvern, care se anunta extrem de dificile. Topolanek, liderul ODS a declarat in cursul saptamanii trecute ca o "coalitie majoritara nu este posibila, nici din punctul de vedere al oamenilor, nici al politicilor." Realizarea unei mari coalitii nu pare a fi nici pe placul social-democratilor. Premierul ceh in exercitiu, Paroubek, a declarat, ieri, ca va recomanda partidului sau sa treaca in opozitie. "Intentionez sa recomand deschis trecerea partidului in opozitie." Cu toate acestea, comunistii, aliatii social-democratilor, sustin "un guvern de uniune nationala." Liderul comunist Vojtech Filip a declarat: "Cinci partide au primit un mandat de la alegatori, datoria lor este sa conduca tara impreuna." ODS, verzii si crestin-democratii exclud insa o colaborare cu partidul comunist.

Desi, dupa opt ani de guvernare, partidul lui Paroubek a reusit sa obtina o crestere economica de 6% in 2005, sa reduca deficitul bugetar si somajul, sa impulsioneze exporturile si investitiile, facand ca Cehia sa fie una dintre tarile cele mai dezvoltate dintre cele care au aderat la Uniunea Europeana in 2004- cehii nu au dorit sa-i incredinteze un al treilea mandat. Paroubek a pus acest rezultat pe seama scandalului care s-a iscat in jurul sau cu doar cateva zile inainte de alegeri si pentru care il invinovateste pe rivalul sau Mirek Topolanek. In cursul saptamanii trecute, la final de campanie electorala, seful unei unitati de politie specializate in lupta impotriva crimei organizate i-a acuzat pe liderii partidului CSSD ca au ingradit anchetele in cazuri de coruptie, in care sunt implicati membri ai partidului. Conform specialistilor social-democratii, au avut de asemenea de pierdut cand au declarat ca vor forma o alianta cu partidul comunist, deoarece "dreapta a reusit sa-i mobilizeze pe alegatori si sa-i convinga ca un guvern minoritar sustinut de comunisti este echivalent cu prezenta comunistilor la guvernare", a declarat analistul politic Tomas Lebeda.

De cealalta parte insa, ODS-ul condus de Mirek Topolanek a avut mult de castigat de pe urma scandalurilor care au afectat partidul rival si propunerii de a introduce cota unica de impozitare de 15%, idee ce a fost agreata de multi alegatori.

Topolanek a declarat ca partidul sau "a castigat cu cel mai bun scor din 1992." Ceea ce diferentieaza cele doua partide importante ale Cehiei este conceptia acestora vizavi de Uniunea Europeana.

In timp ce CSSD este un partid pro-european ce sustine politicile comune europene, ODS este sceptic atat in privinta proiectului constitutional, cat si in privinta adoptarii monedei unice de catre Cehia in 2010.

Un necunoscut inainte de 2002 cand a fost ales in fruntea partidului ODS, Mirek Topolanek va deveni, cel mai probabil, premierul Cehiei, intarind randurile euroscepticilor din Europa Centrala, alaturandu-se guvernului polonez care include, la randul sau, eurosceptici in structura guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO