Politică externă

Sudanul, in pragul razboiului civil

05.08.2005, 21:24 13

130 de persoane au fost ucise si aproximativ 300 ranite in incidentele violente petrecute in Sudan dupa anuntarea mortii vicepresedintelui John Garang. Acesta si-a pierdut viata pe 30 iulie intr-un accident de elicopter ale carui cauze raman inca neelucidate.

Se banuieste ca aparatul de zbor a ramas fara combustibil, in timp ce pilotii cautau un loc de aterizare de urgenta. Garang se intorcea dintr-o vizita oficiala in Uganda, efectuata la invitatia presedintelui ugandez Yoweri Museveni.

Cele mai multe victime, 111, au fost inregistrate in capitala Khartoum, alte 19 persoane fiind ucise in orasele Juba si Malakal, situate in sudul tarii. Liderii politici au facut apel la calm, iar guvernul sudanez a promis deschiderea unei anchete privitoare la cauzele accidentului. Multe dintre persoanele sarace aflate in suburbiile Khartoumului sunt de origine africana si ferventi sustinatori ai formatiunii politice a lui Garang.

Timp de 22 de ani, John Garang a condus lupta de gherila a populatiei de culoare din sudul Sudanului, majoritar crestina, impotriva guvernului de la Khartoum, dominat de musul-manii arabi. Acest conflict dateaza inca de la declararea independentei Sudanului in 1956, iar doua milioane de oameni au fost ucisi in cursul celor aproape 21 de ani de razboi civil. La inceputul acestui an, Garand semnase un acord de pace cu regimul de la Khartoum al presedintelui Omar al-Bashir. Conform acestui acord de pace, sudul Sudanului urma sa se bucure de o larga autonomie, iar in termen de 6 ani urma sa fie organizat un referendum in provinciile sudice in legatura cu declararea independentei. Garang, care avea 60 de ani, isi facuse cunoscuta optiunea pentru regiunile sudice. Acestea urmau sa ramana in componenta Sudanului, avand in schimb "autonomie extrema".

Observatorii straini se tem ca moartea lui Garang va dauna procesului de pace convenit. Este posibila, totodata, declansarea unei lupte pentru succesiune intre liderii Miscarii de Eliberare Populara a Sudanului. Adjunctul lui Garang, Salva Kiir, a fost desemnat noul lider al MEPS, el devenind automat si vicepresedinte al Sudanului. Acesta, care se bucura de respect in randul populatiei de culoare pentru participarea la actiunile militare, va avea sarcini extrem de dificile in a-si asigura sprijinul unor lideri marcanti ai MEPS, cum ar fi Riek Machar si James Wani. De asemenea, Kiir va trebui sa convinga donatorii externi ca merita sa continue programele de finantare de reconstructie in valoare de miliarde de dolari destinate Sudanului si ca nu exista riscul reizbucnirii razboiului civil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO