Politică externă

Test electoral pentru Jacques Chirac

27.09.2004, 00:00 17

Ieri, o treime din numarul total al fotoliilor de senatori din Parlamentul de la Paris a fost supusa la vot. Nu a fost vorba despre un vot direct, al cetatenilor, ci despre un colegiu electoral, format din consilieri locali, din mai multe regiuni ale Frantei, ca si despre deputatii din camera inferioara a forului legislativ.
Previziunile, comentate de cei de la BBC, aratau ca este foarte posibil ca Uniunea pentru o Miscare Populara, de dreapta (cea care il sustine pe presedintele Jacques Chirac, este posibil sa piarda majoritatea pe care o detine in Senat. Inainte de scrutin, Uniunea lui Chirac detinea la o diferenta de doar un singur mandat majoritatea. Or, dupa cum anticipau analistii, este posibil ca in urma votului de ieri zece mandate ale Uniunii sa fie pierdute.
Cel mai probabil ar fi urmat ca socialistii francezi sa se bucure de succes, asa cum s-a intamplat si la doua dintre scrutinurile care au avut loc in cursul acstui an - alegeri regionale si alegerile pentru Parlamentul European. u toate acestea, Uniunea nu-si va pierde influenta in camera superioara a legislativului de la Paris, pentru ca Uniunea pentru o Miscare Populara, in cazul in care urma sa fie infranta la votul de ieri, era de asteptat sa se coalizeze cu o alta formatiune de centru-dreapta, Uniunea pentru o Democratie Franceza.
Importanta Senatului, in forul legislativ francez este data de una dintre atributiile pe care le are - aceea de a avea drept de veto asuptra legislatiei propuse de catre Guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO