Politică externă

Tibetul este gata sa-si sacrifice suveranitatea

16.03.2005, 00:00 11


Liderul spiritual al Tibetului, Dalai Lama, a lansat cele mai pozitive comentarii la adresa Chinei comuniste de la plecarea sa in exil, petrecuta cu mai bine de o jumatate de secol in urma.


Dalai Lama a declarat, intr-un interviu oferit presei chineze, ca Tibetul doreste sa se modernizeze si este pregatit sa-si sacrifice suveranitatea in schimbul pastrarii recunoasterii spirituale a tinutului, dar si a beneficiilor de pe urma cresterii economiei Chinei.


"Dorim sa fim parte a Republicii Populare Chineze, sa ne guverneze, dar sa ne pastram cultura si spiritualitatea tibetane", a spus liderul tibetan. Comentariul sau este considerat ca o noua ofensiva diplomatica a guvernului tibetan aflat in exil, care coincide cu aniversarea, in iulie, a saptezeci de ani ai lui Dalai Lama.


Diaspora tibetana este preocupata de varsta considerata inaintata a liderului spiritual. Problema care intervine in aceasta chestiune este nu starea sanatatii sale, care se pare ca este excelenta, ci posibilitatea ca sfarsitul vietii sa-l gaseasca in exil. Astfel, ar fi destul de usor pentru China ca, la moartea lui Dalai Lama, sa se amestece in numirea succesorului acestuia si chiar sa controleze procesul de desemnare a liderului spiritual al Lhasei - capitala Tibetului.


Se pare ca Dalai Lama este dispus sa-si negocieze termenii reintoarcerii sale in Tibet, tinut pe care l-a parasit in 1959, in momentul invadarii de catre autoritatile comuniste chineze. Pana acum, Dalai Lama era dispus sa accepte renuntarea la suveranitatea tibetana, dar nu si la principiul autoguvernarii - al pastrarii autonomiei culturale si religioase.


De data aceasta, liderul inca recunoscut de Lhasa a spus: "Nu pledez pentru separare. Tibetul este o parte a Republicii Populare Chineze. Este o regiune autonoma care apartine Chinei. Cultura tibetana si budismul sunt si ele parte a culturii chineze". Se pare, potrivit ziarului Daily Telegraph, ca liderul budist este de asemenea tot mai deschis construirii unei autostrazi pe care autoritatile chineze doresc sa o construiasca pentru stabilirea unei legaturi lesnicioase intre Lhasa si restul Chinei.


Sursa citata apreciaza ca declaratiile liderului spiritual budist ar putea sa fie bine primite de catre autoritatile chineze, chiar si de catre membrii guvernului tibetan in exil, care ii respecta autoritatea morala lui Dalai Lama. Tanara generatie insa, care traieste inca la Lhasa, este frustrata de lipsa de reactie din partea Chinei, care face ca declaratiile de bunavointa ale lui Dalai Lama sa fie privite mai degraba ca un compromis si vulnerabilitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO