Politică externă

Trupele libaneze se intorc dupa 38 de ani in sudul tarii

Trupele libaneze se intorc dupa 38 de ani in sudul tarii

15.000 de soldati libanezi vor ajunge in urmatoarele saptamani in sudul tarii pentru a pastra linistea la granita cu Israelul

18.08.2006, 19:25 16

Trupele libaneze au preluat ieri controlul regiunii aflate la sud de raul Litani in conformitate cu rezolutia ONU prin care au fost insarcinati cu misiunea de a instaura pacea in regiune si a opri bombardamentele.
Zona nu se mai afla sub autoritatea regimului de la Beirut din anul 1968, cand a fost ocupata de israelieni. In 2000, regiunea a intrat sub controlul militiilor Hezbollah.
Trupele libaneze va trebui sa opreasca orice alte grupari armate sa actioneze la granita de sud a Libanului si sa grabeasca totodata desfasurarea fortei multinationale si retragerea soldatilor israelieni.
"Operatiunea actuala consta in desfasurarea a 2.000 de soldati, sustinuti de tancuri si alte vehicule blindate. Va dura aproximativ patru zile", a afirmat un oficial militar libanez .
Decizia de desfasurare a trupelor a fost luata in mod unanim de guvernul libanez, care include si doi ministri ai Hezbollah, cu doar o seara inainte. Dupa ce a anuntat decizia guvernului sau, Fouad Siniora, premierul libanez, a felicitat gruparea Hezbollah pentru ceea ce a facut pe frontul de lupta, insa a precizat ca in Liban "nu va mai exista nici un fel de prezenta armata, in afara de armata libaneza; va exista un singur stat cu o sigura putere de decizie".
Cei aproape 2.000 de soldati libanezi care au trecut fluviul Litani s-au alaturat celor 2.000 de soldati ai fortelor FINUL aflati deja in regiune sub egida ONU. Forta FINUL va fi intarita de alti 13.000 de soldati, sub conducerea Frantei, pentru a asigura pacea la granita cu Israelul. Conform declaratiilor directorului adjunct al departamentului de asigurare a pacii din cadrul ONU, Heidi Annabi, in urmatoarele doua saptamani ONU isi propune sa mai trimita in Liban inca 3.000-3.500 de soldati.
La randul sau, Hezbollah a salutat revenirea trupelor libaneze de-a lungul Liniei Albastre (granita informala trasata de ONU intre Israel si Liban) si a anuntat ca este de acord ca armata libaneza sa confiste toate armele pe care le va gasi in zona, insa a exclus o eventuala dezarmare a gruparii.
Si armata israeliana a inceput "transferul de responsabilitate", soldatii israelieni parasind deja localitatea Marjayoun, situata la nord de Bint Jbeil, al carei control a fost preluat de Forta Interimara ONU (FINUL). Retragerea israeliana se va produce insa simultan cu desfasurarea fortei multinationale. Ministrul de externe israelian, Tzipi Livni, a declarat ca "in conditiile in care desfasurarea fortei multinationale va lua timp, si retragerea israeliana va lua timp. Aceasta este ecuatia".
Franta a anuntat prin intermediul ministrului apararii, Michelle Aliot-Marie, ca este pregatita sa asigure conducerea fortei multinationale pana in februarie 2007, insa misiunea Frantei trebuie foarte clar specificata de catre ONU, iar trupele trebuie sa aiba suficiente resurse pentru a se apara."Franta face parte din FINUL inca din 1978 si vom asigura astazi conducerea", a declarat Aliot Marie.
Cotidianul francez Le Monde titra in editia de ieri ca ministrul ia in calcul trimiterea unui contingent simbolic alcatuit din 20 de militari si 200 de genisti, dar oficiali ONU au transmis guvernului ca o astfel de decizie ar transmite un mesaj extrem de nefavorabil pentru restul tarilor. Guvernul nu a dorit insa sa comenteze aceste informatii.
Printre tarile care ar putea contribui cu soldati la forta ONU se vor numara Italia, Turcia, Malaiezia si Indonezia, insa mai este nevoie de multi alti soldati pentru alcatui o forta formata din 15.000 de militari. Se pare insa ca statele nu se inghesuie sa participe la acesta misiune, Kofi Annan, secretarul general al ONU, declarand cu doua zile in urma ca "este timpul ca tarile sa participe sau sa taca din gura".
In cursul dupa amiezii de ieri a inceput la New York o reuniune cu toate tarile care ar putea participa cu trupe la misiunea FINUL pentru a se hotari cu exactitate cu ce va contribui fiecare dintre ele. Franta s-ar putea decide asupra contributiei sale dupa incheierea acestei reuniuni.
La patru zile de la instituirea pacii viata revine din ce in ce mai mult la normal in Liban. Mii de refugiati au continuat sa se intoarca acasa, iar pe aeroportul din Beirut au aterizat din nou zboruri comerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO