Politică externă

Trupele rusesti s-au retras din Georgia

16.11.2007, 19:53 16

Rusia a incheiat retragerea materialului si a fortelor ruse militare din Georgia in noaptea de miercuri spre joi, cand ultimul tren incarcat cu armament si echipamente rusesti a parasit teritoriul georgian si s-a indreptat spre Armenia.
Conform declaratiilor generalului Aleksei Maslov, retragerea din Georgia este completa. "Astfel, retragerea materialului si a fortelor ruse din Georgia, care trebuia realizata pe parcursul lui 2008, conform unui acord ruso-georgian, s-a incheiat inainte de termen", a precizat generalul. Retragerea a inceput de miercuri, dupa ce comandantul fortelor militare ale Rusiei in Caucaz, Andrei Popov, a semnat documentele prin care preda ultima baza de pe teritoriul Georgiei, cea de la Batumi din regiunea autonoma Ajara. Presedintele georgian Mihail Saakasvili, care a afirmat ca vrea sa puna capat dominatiei fostului imperiu moscovit, a ajuns in 2005 la un acord cu Rusia privind inchiderea bazelor militare de aici.
Georgia, inclusa in Imperiul Rus la inceputul secolului XIX, s-a bucurat de o scurta perioada de independenta dupa revolutia bolsevica, dar in 1921 a fost ocupata de trupele sovietice. Tara si-a declarat independenta in 1991, dupa destramarea Uniunii Sovietice, dar relatiile cu Moscova au ramas tensionate.
Saptamana trecuta, Saakasvili a decretat starea de urgenta, a cenzurat presa independenta si a interzis adunarile pe motiv ca protestele organizate impotriva sa de opozitie anticipeaza o lovitura de stat sustinuta de Moscova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO