Politică externă

UE are nevoie de 600 mld. euro pentru a-si asigura energia

21.02.2006, 20:33 16

Uniunea Europeana va trebui sa foloseasca politica comerciala si de ajutor financiar pentru statele mai sarace din Africa, America de Sud si Orientul Mijlociu, pentru a obtine surse alternative de energie si a-si reduce dependenta de livrarile energetice rusesti, afirma un raport al Comisiei Europene, citat de Financial Times.

Raportul subliniaza ca Uniunea va trebui sa plaseze securitatea energetica in centrul relatiilor sale externe si sa se straduiasca sa evite cresterea dependentei energetice de Rusia. Ideea unui astfel de studiu a aparut anul trecut, insa liderii europeni au urgentat redactarea acestuia dupa ce la inceputul acestui an Rusia a sistat livrarea gazelor naturale catre Ucraina pentru a forta Kievul sa accepte substantiale majorari de pret. Insa oprirea livrarilor catre Ucraina a afectat si multe din statele europene care s-au trezit dintr-o data lipsite de combustibilul rusesc. A aparut atunci clar ca exista tari membre ale UE, indeosebi cele din Europa de Est, care sunt dependente in totalitate de livrarile de gaz din Rusia, fapt ce poate constitui un foarte eficient instrument de santaj in mana liderilor de la Kremlin, care ar putea sa foloseasca livrarile energetice ca pe o arma politica.

"Evenimentele recente au fost un semnal de desteptare", recunoaste comisarul pentru politica externa, austriaca Benita Ferrero-Waldner.

Saptamana trecuta, Waldner a intreprins o vizita la Moscova si in statele caucaziene, iar unul din principalele subiecte pe ordinea de zi a fost securitatea livrarilor de energie. "Trebuie sa ne folosim toate instrumentele, sa punem laolalta politica interna si externa pentru a ne asigura o sursa de energie sigura, sustenabila si la un pret acceptabil pentru cetatenii nostri si pentru industrie", a spus Waldner cu acest prilej. "Nu este vorba de a alege intre furnizorii energetici, ci despre mentinerea unei diversitati a surselor de energie", a adaugat ea.

Raportul Comisiei cere ca Banca Europeana de Investitii, institutie care are un portofoliu total de credite de 47,4 miliarde de euro, sa se concentreze mai mult asupra finantarii proiec-telor care vizeaza imbunatatirea infrastructurii energetice. De asemenea, se sugereaza ca UE sa-si foloseasca mai bine "intrumentele de politica comerciala" prin intermediul sistemu-lui Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) de solutionare a litigiilor si sa acorde mai multa atentie dimensiunii energetice in cadrul Politicii Europene de Vecinatate.

Exista multe voci la Bruxelles care afirma ca UE a pierdut o oportunitate foarte buna in 2004 sa ceara mai multe reforme in sectorul energetic rusesc in momentul in care se punea problema admiterii Rusiei in OMC, fapt sprijinit atunci de catre Uniune.

Rusia, Norvegia si Algeria asigura jumatate din necesarul energetic al UE, iar dependenta Europei Occidentale de sursele externe de energie va creste in urmatoarele decenii. Raportul Comisiei sustine ca vor fi necesare investitii de 600 de miliarde de euro in urmatorii 20 de ani pentru a putea asigura cererea de energie a UE.

Andris Piebalgs, comisarul european pentru energie, a declarat ca Executivul european este gata sa actioneze la Curtea Europeana de Justitie luna viitoare mai multe state europene care nu implementeaza pe deplin legislatia co-munitara in domeniu si nu-si deschid piata energetica competitiei pentru a imbunatati eficienta. Aceasta initiativa a UE vine in contextul in care se prefigureaza o noua disputa ruso-ucraineana legata de pretul gazelor naturale, dupa ce Turkmenistanul a anuntat saptamana trecuta ca doreste cresterea pretului de livrare a gazelor catre Ucraina pana la 100 de dolari pe mia de metri cubi. Aceasta crestere ar putea da peste cap acordul incheiat la inceputul anului intre Rusia si Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO