Politică externă

UE asigura Rusia ca Parteneriatul Estic nu va crea zone de influenta

04.12.2008, 18:24 18

"In acest stadiu, nu suntem in masura sa oferim perspective de aderare", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. "Putem duce procesul foarte departe, pana la statutul de asociere", o relatie de asociere este cea mai avansata posibilitate, "fara a incepe un proces care sa duca la aderare", a mai spus el.

Parteneriatul Estic are ca obiectiv semnarea de Acorduri de Asociere cu Belarus, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan si Armenia in anii urmatori, atragand cele sase tari mai aproape de UE prin comertul liber si acorduri de eliminare a vizelor.
Viitoarea presedintie ceha a UE va lansa aceasta politica de vecinatate cu tarile Europei de Est la un summit "27 plus sase" din primavara viitoare, iar CE va crea un nou departament pentru Parteneriatul Estic, care va fi condus de Janos Herman. In ultimele zile, presa rusa si-a exprimat ingrijorarea privind politica UE din est.
La inceputul saptamanii, Nezavisimaia Gazeta scria ca Uniunea Europeana vrea sa "impinga Rusia in Asia", iar publicatia Kommersant a scris a doua zi ca presedintia ceha a UE va descuraja relatiile cu Rusia, dupa o presedintie franceza a blocului comunitar, care s-a aratat prietena Rusiei.
Insa Parteneriatul Estic "nu vizeaza crearea de zone de influenta, trasarea de linii de demarcatie in Europa", a declarat miercuri Barroso.
Un comunicat al Comisiei Europene mai precizeaza "Parteneriatul Estic va fi urmarit in paralel cu parteneriatul strategic al UE cu Rusia".
Barroso a mai subliniat ambitia UE de a transforma tarile postcomuniste in democratii de tip occidental si economii de piata.
"Prosperitatea si stabilitatea in secolul al XXI-lea vor fi produse de politica economica, nu de rachete; de dialogul politic, nu de demonstratiile de forta", a adaugat Barroso, ca o aluzie critica la conflictul ruso-georgian din vara.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO