Politică externă

UE, ingrijorata de scaderea resurselor energetice ale Rusiei

06.12.2007, 19:16 23

Un raport recent al Institutului german de cercetare economica din Berlin (DIW) pune la indoiala capacitatea Rusiei de a mentine cererea mondiala de petrol si gaze naturale.
Conform studiului, rezervele existente de petrol si gaze naturale din Rusia se vor termina in cateva decenii, daca actualul nivel de productie este mentinut.
"Desi Rusia este al doilea mare producator de petrol din lume, ocupa al saptelea loc in ceea ce priveste resursele ramase. La actualul nivel de productie, rezervele se vor termina in aproximativ 22 de ani", arata studiul DIW.
O situatie similara, dar mai putin grava se inregistreaza in cazul gazelor naturale, care se vor termina in 75 de ani, arata studiul. Cercetarea mai arata ca exporturile de gaz au cunoscut o crestere mai mica fata de cum a prevazut Kremlinul in strategia sa din domeniul energetic.
"Faptul ca exporturile de gaz ale Rusiei cresc mai incet decat s-a prevazut in strategia energetica nu are niciun efect asupra rezervelor energetice ale Europei pe termen scurt. Dar, pe termen lung, lipsurile ar putea creste si din cauza ca Europa va concura cu un alt potential consumator si anume China", relateaza studiul german.
Conform studiului, Uniunea Europeana importa 29% din productia de petrol si o treime din cea de gaze naturale ale Rusiei.
Potrivit DIW, principalul motiv al scaderii resurselor Rusiei este acela ca tara a esuat in a investi in sectorul energetic, mai ales ca investitorii straini au fost impiedicati sa intre pe piata energetica rusa. Investitiile straine in sectorul energetic rusesc au cunoscut o scadere si nu o crestere, arata studiul. Intre timp Moscova nu poate reduce cererea de pe piata interna din cauza preturilor foarte mici ale energiei.
Studiul institutului german de cercetare economica din Berlin a fost facut pe fondul incercarilor Uniunii Europene de a-si diversifica sursele de energie pentru a reduce dependenta blocului comunitar fata de Rusia, un exemplu fiind proiectul gazoductului Nabucco. Acest proiect prevede construirea unei conducte care va transporta gaze naturale din Asia Centrala catre Europa tranzitand regiunea balcanica. Conducta va tranzita Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria, punctul de sosire fiind Austria. In vederea acestui lucru, grupul ungar MOL a invitat recent mai multe companii din Romania, Austria, Bulgaria, Bosnia, Croatia, Slovenia, Serbia sa inceapa negocierile, in prima parte anului viitor, pentru infiintarea si administrarea in comun a unui distribuitor regional de gaze naturale.
In cazul in care proiectul de dezvoltare a unei retele de gaze naturale cu o lungime totala de 27.000 de kilometri se va materializa, MOL apreciaza ca ar putea obtine suficient capital pentru interconectarea conductelor, permitand companiei sa livreze gaze naturale din est.
Dependenta Europei de resursele energetice ale Moscovei a fost subliniata in 2005, cand a avut de-a face cu o criza energetica din cauza intreruperii de furnizare a gazelor naturale de Rusia catre Ucraina.
Cu toate acestea, statele si companiile energetice ale Uniunii Europene continua sa incheie contracte cu Rusia, luna trecuta compania olandeza Gasunie a incheiat un contract cu compania de stat Gazprom de a participa la construirea conductei de gaz North Stream intre Rusia si Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO