Politică externă

UE isi construieste o retea de sateliti spion

17.11.2005, 21:08 16

Comisia Europeana si-a anuntat intentia de a construi o retea de sateliti spion care sa vegheze la respectarea legilor comunitare pe teritoriul tuturor statelor membre, scrie cotidianul britanic The Daily Telegraph.

Programul, cunoscut sub numele de "Global Monitoring for Environment and Security (GMES), care ar trebui sa fie operational incepand cu 2010, va costa mai mult de 1,5 miliarde de lire sterline intre 2006 si 2013. Finantarea acestuia va fi asigurata atat din fondurile comunitare, cat si din bugetele nationale. La aceste sume se adauga inves-titiile facute de firme private care actioneaza in domeniul aerospatial si al securitatii.

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a precizat ca acest sistem va fi folosit in general pentru "scopuri pasnice" pentru a ajuta la aplicarea masurilor de ajutor in eventualitatea unor dezastre naturale sau pentru a oferi imagini in timp real in caz de incendii de padure sau deversare de petrol. Cu toate acestea, Comisia admite ca GMES ar putea fi utilizat si pentru "implementarea si monitorizarea modului de aplicare a politicilor comunitare", inclusiv prevenirea fraudelor agricole si piscicole si imbunatatirea "securitatii interne".

In plus, oficiali din randul Comisiei de la Bruxelles si-au exprimat speranta ca acest sistem va insemna un pas inainte in demersul Uniunii Europene de a deveni si o putere militara. "Va oferi auto-ritatilor elementele necesare pentru o Politica Europeana Comuna de Securitate si Aparare", afirma comunicatul Comisiei.

Construirea unui astfel de retele a atras deja suspiciunea Washingtonului, care nu a privit cu ochi buni nici proiectul "Galileo" al Agentiei Spatiale Europene, care presupune constituirea pana in 2008 a unui sistem global de navigatie mai performant decat cel al Statelor Unite - GPS -, alcatuit din 30 de sateliti. In plus, invitarea de catre europeni a Chinei sa devina un investitor major in acest sistem a sporit preocuparea SUA.

Pana insa sa devina operational proiectul "Galileo", acesta este subiectul unei controverse intense intre Franta si Germania.

Guvernul german a anuntat de curand ca va utiliza de toate mijloacele pe care le are la dispozitie pentru a impiedica Franta sa preia controlul asupra proiectului "Galileo", a carui valoare estimata este de 2 miliarde de lire sterline, fiind cel mai mare proiect de investitii industriale al UE. Berlinul sprijina construirea acestui sistem de catre consortiul iNavSat, alcatuit din grupul aerospatial EADS, compania britanica Inmarsat si cea franceza Thales, fapt ce ar presupune o substantiala componenta germana in cadrul proiectului.

In schimb, Franta doreste alcatuirea unui joint-venture din grupurile iNavSat si Eurely, compus din compania franceza Alcatel, italienii de la Finmecanica si spaniolii de la Hispasat. O astfel de varianta ar insemna ca proiectul ar fi controlat in buna masura de partea franceza.

Comisia europeana sustine ca proiectul "Galileo" va genera venituri de 7 miliarde de lire sterline si va permite crearea a 150.000 de noi locuri de munca. mihnea.anastasiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO