Politică externă

UE pregateste o solutie pentru Rusia care tine mana pe robinetul cu gaze

01.09.2008, 22:46 16

Liderii europeni sunt asteptati sa vina in aceasta seara cu o solutie comuna la problema ruso-georgiana, insa cu o zi inaintea summit-ului extraordinar convocat de presedintele francez Nicolas Sarkozy, Uniunea este in continuare dezbinata, pe fondul posibilei amenintari a sanctiunilor energetice pe care Rusia le poate aplica clientilor sai europeni. Rusia alimenteaza cu gaze majoritatea tarilor din UE, iar aceasta legatura a condus spre speculatia ca atitudinea blanda a Germaniei, Frantei sau Italiei fata de politicile Kremlinului vine tocmai din dorinta de a mentine bunele relatii economice. De altfel, premierul britanic Gordon Brown a insistat ieri ca UE nu trebuie sa cedeze presiunilor Rusiei. "Nicio natiune nu isi poate permite sa santajeze Europa din punct de vedere energetic", a declarat Brown, care a promis actiuni urgente pentru a preveni o "dependenta a Marii Britanii de parteneri mai putin stabili sau mai putin fiabili", a declarat el. Premierul britanic va cere partenerilor europeni mai multe fonduri pentru proiectul Nabucco: o conducta din Marea Caspica care va transporta gaz prin Turcia catre Occident, ocolind ruta traditionala prin Rusia si satelitii acesteia. In opinia analistilor, proiectul Nabucco este prejudiciat de invazia Georgiei. Brown a argumentat totodata ca UE trebuie sa isi intensifice eforturile in vederea crearii unei piete europene unice pentru gaz si energie, ca un "instrument comun de aparare a rezervelor de energie".
De asemenea, a spus premierul britanic, NATO trebuie sa reevalueze relatia Aliantei cu Rusia si sa isi intensifice sprijinul pentru Georgia si alte state care s-ar putea confrunta cu agresiuni din partea Rusiei. O abordare similara au tarile din spatiul fost comunist - intre care Polonia si tarile baltice care doresc ca UE sa adopte un ton foarte dur la adresa Rusiei, insa presedintele francez Nicolas Sarkozy, care asigura in prezent presedintia rotativa a UE, mizeaza doar pe un "dialog ferm" cu Rusia in cadrul summit-ului. "Atat timp cat nu este cazul, relatia noastra cu Rusia va ramane sub observatie", a anuntat Presedintia franceza. "Suntem inca in faza de dialog, un dialog ferm si nu in faza sanctiunilor", se arata intr-un comunicat de la Elysee. Pentru Paris, problema unor eventuale represalii nu ar trebui pusa decat la summit-ul UE-Rusia din 14 noiembrie de la Nisa (sud-estul Frantei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO