Politică externă

UE sta cu ochii pe Kazahstan, dupa conflictul cu ENI

03.09.2007, 18:39 14

Anuntul Kazahstanului vine pe fondul intreruperii de saptamana trecuta, pentru cel putin trei luni, a activitatii de exploatare la zacamantul Kasagan, unul dintre cele mai importante campuri petroliere din lume, sporind presiunile asupra operatorilor occidentali privind intarzierile si costurile peste asteptari aparute la dezvoltarea zacamantului.
"Potrivit legislatiei, vom analiza aceasta problema timp de trei luni. Operatorii trebuie sa imbunatateasca conditiile de exploatare a campului petrolier in decurs de trei luni. In cazul unei evolutii favorabile, vom vedea in continuare", a declarat ministrul ecologiei din Kazahstan, Nurlan Iskakov. Intrebat daca autoritatile ar putea prelungi perioada de suspendare daca nu vor constata redresarea situatiei, oficialul kazah a raspuns afirmativ.
Oficialii din Kazahstan au acuzat operatorii zacamantului Kasagan de incalcarea mai multor standarde, inclusiv normele privind siguranta mediului si evitarea incendiilor.
Analistii sunt de parere ca operatorii ar putea fi obligati sa cedeze o parte mai importanta a profiturilor catre statul kazah. Autoritatile din Kazahstan asteapta o propunere din partea consortiului condus de Eni de compensatii adecvate pana pe 5 septembrie.
Uniunea Europeana a anuntat ca ar putea interveni in conflictul dintre autoritatile din Kazahstan si consortiul condus de grupul italian de energie Eni privind exploatarea zacamantului de petrol Kasagan, in cazul in care disputa va ameninta drepturile companiilor europene.
"Sunt ingrijorat, intrucat Kazahstanul a fost intotdeauna un partener de incredere pe toate segmentele de investitii, mai ales in domeniul energetic", a declarat comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs. El a adaugat ca firmele din Kazahstan sunt implicate in proiecte de investitii pe teritoriul statelor din comunitatea europeana, inclusiv Romania si Lituania, si spera astfel la o incheiere satisfacatoare a disputei actuale.
Firma italiana Eni SpA face parte din consortiul AgipKCO, care mai cuprinde companiile Royal Dutch Shell, Exxon Mobil, Total, ConocoPhillips, Inpex Holdings, precum si compania petroliera de stat KazMunaiGaz din Kahazstan.
Firma kazaha KazMunaiGaz a preluat saptamana trecuta 75% din grupul Rompretol, platind pentru aceasta achizitie 2 miliarde de dolari.
Momentan, nicio firma ruseasca nu exploateaza zacamintele din Kasagan. Analistii economici inclina sa creada ca interzicerea activitatii firmei Eni in campul petrolier poate fi privit ca o incercare a Kazahstanului de a castiga un control sporit asupra propriilor resurse naturale sau de a inlatura investitorii straini si de a aduce in prim-plan companiile rusesti, cum ar fi Gazprom, cea mai mare companie de energie din Rusia si cea mai mare producatoare de gaze naturale din lume.
Uniunea Europeana si-a anuntat recent planul privind piata energiei, care prevede elaborarea unor masuri ce vor limita accesul firmelor straine de energie pe piata comunitara. Noile standarde pe care UE le va impune sunt un raspuns la restrictiile aplicate de Rusia investitiilor europene in sectorul national de energie.
Lansarea activitatilor de productie la zacamantul Kasagan au fost amanate pentru a doua jumatate a anului 2010, termenul stabilit initial fiind anul 2005. Costurile de exploatare au urcat de la 57 de miliarde de dolari, nivelul estimat initial, la 136 de miliarde de dolari, potrivit datelor ministerului kazah al energiei.
Analistii au subliniat faptul ca disputa dintre Kazahstan si Eni aminteste de cea de anul trecut dintre Rusia si Royal Dutch Shell, care s-a incheiat cu pierderea controlului companiei energetice multinationale asupra proiectului petrolier Sahalin-2, in favoarea companiei ruse Gazprom, invocata fiind tot incalcarea standardelor de mediu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO