Politică externă

Un an cu Medvedev, dar Rusia respira tot prin plamanii lui Putin

06.05.2009, 19:17 24

Oglinda, oglinjoara, cine conduce cu adevarat aceasta tara?, este intrebarea la un an de la preluarea puterii in Rusia de catre Dmitri Medvedev, in conditiile in care majoritatea rusilor il percep pe premierul Vladimir Putin ca adevaratul conducator.

Medvedev si Putin formeaza in continuare un tandem indestructibil, spre dezamagirea celor care ar fi vrut ca "tareviciul" ajuns presedinte sa schimbe esential politica pumnului de fier dusa de fostul sef al statului Vladimir Putin cu politica manusii de catifea.
Dar schimbarile sunt atat de importante incat pot fi vazute doar cu microscopul, apreciaza Garry Kasparov, liderul minusculei opozitii liberale din Rusia.
Dmitri Medvedev, care implineste astazi un an de la instalarea in functia de presedinte al Rusiei la Kremlin, a avut un debut de presedintie agitat - de la razboiul din Georgia la criza economica mondiala, el a trebuit sa-si indeplineasca sarcinile impartind puterea cu predecesorul sau, Vladimir Putin.
 
Razboi si criza in primele luni de mandat
La un an de la preluarea functiei, doar 12 la suta dintre rusi considera ca Medvedev conduce tara, fata de o treime care atribuie acest rol premierului Vladimir Putin, potrivit unui sondaj realizat in aprilie.
In acelasi timp, jumatate din populatie este de parere ca Medvedev si Putin isi impart responsabilitatile. Rezultatele sondajului il contrazic pe liderul de la Kremlin, care declara in martie ca el conduce tara, iar impartirea puterii are la baza acest principiu. Medvedev "nu este perceput ca figura centrala a tarii (...), el este numarul doi", apreciaza Aleksei Grajdankin, directorul adjunct al centrului Levada, care a realizat sondajul.
 
Criza reduce din popularitatea lui Putin
Totusi influenta premierului Rusiei, Vladimir Putin, pare sa se reduca, spun analisti rusi citati de AFP.
"Rolul lui Putin pare sa se fi diminuat, in conditiile in care performantele economice sunt impotriva lui", subliniaza Evgheni Volk, analist la filiala moscovita a Heritage Foundation.
"Criza economica este impotriva lui: cresterea somajului, cresterea inflatiei - toate acestea ii afecteaza imaginea", continua analistul.
"O alta problema este pierderea loialitatii liderilor locali", afirma analistul Dmitri Oreskin. In plus, Vladimir Putin nu mai domina scena mediatica prin intalnirile cu alti lideri ai lumii, incercand sa se implice pentru imbunatatirea vietii cetatenilor.
Chiar daca influenta lui Putin pare sa se diminueze fata de cea a Kremlinului, popularitatea acestuia pare sa fie la un nivel inalt, fiind agreat de 76% dintre cetateni, cu zece% mai mult decat Medvedev.
Putin a fost cel care a controlat situatia atat in timpul razboiului din Georgia din luna august a anului trecut, cat si in cazul crizei gazului din Ucraina din ianuarie.
Criza economica pare sa-i fi oferit insa lui Medvedev ocazia sa se afirme ca om de stat. In fata problemelor cu care se confrunta Rusia, el a criticat lipsa de eficienta a Guvernului, dar fara a-l ataca direct pe Putin.
 
O noua abordare fata de presa
La inceputul acestui an, Medvedev a avut initiative fara precedent in cei opt ani de mandat ai lui Putin. El a acordat un interviu ziarului de opozitie Novaia Gazeta, dupa ce mai multi jurnalisti ai publicatiei au fost asasinati in ultimii ani. Medvedev s-a intalnit si cu reprezentanti ai unora dintre cele mai critice organizatii neguvernamentale pentru apararea drepturilor omului.
"Exista sperante ca toate acestea nu sunt doar teatru", a afirmat sociologul Olga Kristanovskaia. "Medvedev era doar o marioneta, care acum incepe sa faca lucruri care ar putea sa nu-i placa lui Putin", apreciaza, la randul sau, politologul Iuri Cernicev, in versiunea rusa a saptamanalului Newsweek. Pe scena internationala, Medvedev s-a dovedit mai putin conciliant decat predecesorul sau in ceea ce priveste marile dispute dintre Moscova si Occident. Fie ca este vorba de scutul american antiracheta din Europa, de extinderea NATO sau de Georgia, presedintele a implinit profetia lui Putin. "Nu cred ca va fi mai simpla colaborarea cu el", declara Putin in martie 2008.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO