Politică externă

Un om din estul comunist, in fruntea SPD-ului german

03.11.2005, 20:29 12

Matthias Platzeck (51 de ani), originar din fosta Germanie comunista, va deveni noul lider al celui mai vechi partid german, Partidul Social-Democrat (SPD), dupa ce presedintele in exercitiu, Franz Muentefering, care si-a pierdut sustinerea in randurile formatiunii, a anuntat ca nu mai candideaza la propria-i succesiune.

Platzeck va cumula aceasta functie cu cea de ministru-presedinte al statului regional Brandenburg (est).

Social-democratii adopta "modelul" crestin-democratilor care au si ei in frunte un presedinte din Est, viitorul cancelar Angela Merkel. Matthias Platzeck, un apropiat al cancelarului in exercitiu Gerhard Schršder, dar si al lui Franz Muentefering a fost deseori citat drept viitorul can-didat pentru functia de cancelar, la alegerile din 2008, din partea social-democratilor.

Retragerea lui Franz Muentefering nu doar din partid, ci si din viitorul guvern - unde avea rezervat fotoliul de ministru al muncii si vicecancelar, a doua po-zitie dupa Merkel - care a avut drept rezultat si retragerea lui Edmund Stoiber (presedintele CSU, ramura bavareza a CDU) din pozitia de viitor ministru al economiei a produs o criza in sanul clasei politice germane, ingreu-nand discutiile pentru formarea unei largi coalitii intre crestin-democrati si social-democrati.

Muentefering nu a spus insa raspicat daca a renuntat cu totul la fotoliul guvernamental, lucru care a reaprins speranta ca acest om, considerat de crestin-democrati drept unul dintre cei mai echilibrati interlocutori, va contribui la inchegarea unui program de guvernare care sa multumeasca pe toata lumea.

Anuntul gasirii unui presedinte pentru SPD a fost facut chiar de Platzeck, dupa o intrevedere cu alt eventual candidat la presedintia partidului, Kurt Beck, ministru-presedinte al statului regional Rhenania-Palatinat. Acesta a declarat ca il sustine pe Platzeck. El a mai precizat ca Platzeck beneficiaza de sustinerea tuturor organizatiilor regionale ale SPD.

Decizia rapida a SPD de a propune un inlocuitor pentru Muentefering a vizat stoparea crizei. In vreme ce presa germana a criticat dur criza politica, patronatele au protestat marti impotriva timpului pierdut, subliniind ca tara nu mai este guvernata, cu adevarat, din vara. Presa a speculat ca, daca guvernul nu se formeaza repede, in primavara viitoare vor fi organizate noi alegeri anticipate.

Cu Platzeck la conducere, SPD, cea mai veche formatiune politica germana, creata in 1863, procedeaza la o schimbare de generatii in conducere, viitorul presedinte fiind in varsta de 51 de ani. Liderul in exercitiu, Franz Muentefering, are 65 de ani, iar cancelarul in exercitiu, Gerhard Schršder, are 61 de ani.

Prezidiul SPD urma sa se reuneasca aseara pentru a ratifica nominalizarile facute pentru conducerea partidului. Muentefering a pierdut sprijinul in partid, conducerea partidului dandu-i o lovitura prin nominalizarea pentru postul de secretar general a unui lider al aripii de stanga a formatiunii, Andrea Nahles, in detrimentul protejatului lui Muentefering, Kajo Wasserhoevel.

Marti, Andrea Naghles, confruntata cu nemultumirea mai multor membri ai formatiunii, care o invinovatesc pe ea pentru faptul ca Muentefering a pierdut sprijinul partidului, a anuntat ca ar putea renunta sa mai candideze pentru postul de secretar general al partidului. Nominalizarea sa, ca si celelalte candidaturi pentru functiile de conducere ale partidului, urmeaza sa fie aprobate de membrii SPD cu ocazia con-gresulului de la Karlsruhe, peste doua saptamani.

O alta propunere pentru functia de secretar general al partidului, aparuta marti seara, este Sigmar Gabriel, de 46 de ani, propus ca ministru al mediului in viitorul Guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO