Politică externă

Ungaria lanseaza competitia pe piata asigurarilor medicale

26.06.2007, 17:41 13

Guvernul ungar intentioneaza sa deschida piata asigurarilor medicale unui numar limitat de firme de asigurari private, punand capat monopolului statului in domeniul medical, impus de regimul comunist acum 60 de ani, a anuntat ieri Bloomberg.
Acest plan, care trebuie mai intai acceptat de Parlament, va crea de la cinci la sapte fonduri de sanatate, care se vor afla pentru o perioada de la sase la douasprezece luni in competitie pentru incheierea unor contracte cu pacientii, dupa cum a declarat ieri primul-ministru Ferenc Gyurcsany. Statul va detine majoritatea in fiecare fond, restul partilor fiind deschise companiilor care doresc sa se implice in proiect.
Propunerea va oferi companiilor private o parte din piata ungara de asigurari, care le poate aduce un venit de pana la 900 de miliarde de forinti (4, 9 mld. $), potrivit unei estimari a grupului industrial de asigurari MaBiSz. Alianta Liberalilor Democrati, partidul care controleaza Ministerul Sanatatii, sustine ca furnizorii ungari de servicii in domeniul medical isi vor imbunatati conditiile de munca atunci cand vor fi obligati sa concureze cu ceilalti pentru finantari.
"Trebuie sa schimbi intreg sistemul daca vrei sa aduci servicii de noua calitate", a spus presedintele Partidului Democratilor Liberi, Janos Koka, inainte de anuntarea deciziei. "Credem ca doar competitia pentru asigurari poate duce la o competitie in ceea ce priveste furnizarea serviciilor."
Ungaria preia modelul vecinei sale din nord, Slovacia, in incercarea de a aduce imbunatatiri in serviciile medicale prin deschiderea catre investitii din partea companiilor orientate spre profit.
"Este in interesul nostru ca firmele sa se afle in competitie pentru asigurari", a spus premierul Gyurcsany in discursul sau, adaugand: "Competitia va aduce mai multe servicii si o mai buna calitate a acestora."
Industria de asigurari va avea nevoie de mai multe informatii decat cele anuntate ieri inainte de a decide sa se implice in acest proiect, a spus Feren Borokay, un specialist MaBiSz in asigurari medicale. Spre exemplu, spune el, este neclar de ce Guvernul vrea sa puna capat competitiei pentru contractele pacientilor la finalul perioadei de sase - douasprezece luni.
Legiuitorii ungari vor finaliza dezbaterile asupra proiectului privind asigurarile medicale pana pe 1 iulie, iar companiile vor putea sa inceapa sa incheie asigurari medicale de anul viitor. Potrivit proiectului prezentat ieri de premierul ungar, companiile vor avea la dispozitie pana la 12 luni sa atraga clientii, iar apoi li se va "aloca" un anumit teritoriu geografic.
Cine nu va dori sa se inscrie la unul dintre fonduri va fi indreptat spre unul dintre acestea, in functie de zonele unde locuiesc, a declarat Koka.
Acest plan reprezinta sfarsitul unui an de dispute intre liberal-democratii lui Koka si Partidul Socialist al lui Gyurcsany, ai carui membri sunt ingrijorati de faptul ca multe companii vor fi interesate mai mult de profit decat de sanatatea pacientului.
Mihail Kokeny, un reprezentant al socialistilor, care ocupa o functie de conducere in comisia parlamentara de sanatate, a refuzat sa comenteze noua strategie de asigurari de sanatate.
In ciuda scepticismului unora dintre politicieni, anuntul de ieri a fost asteptat in piata. OTP Bank Nyrt., cel mai mare furnizor de imprumuturi din Europa de Est, este interesat sa intre pe piata asigurarilor medicale, chiar daca trebuie sa analizeze propunerea guvernului ungar inainte de a se decide, declarase in mai Laszlo Urban, seful departamentului financiar al bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO