Politică externă

Va fi fostul şef al spionajului Omar Suleiman viitorul preşedinte al Egiptului?

Va fi fostul şef al spionajului Omar Suleiman viitorul preşedinte al Egiptului?

Autor: Traian Terzianm

08.02.2011, 23:45 29

VicepreŞedintele Egiptului Omar Suleiman, figura pe carepreşedintele Hosni Mubarak a scos-o în faţă de la izbucnireaprotestelor, capătă tot mai multă putere şi este văzut ca posibilviitor preşedinte al ţării, cu toate că neagă că şi-ar dori aceastăfuncţie, scrie Bloomberg.

El câştigă teren şi ajutat de faptul că protestele împotrivapreşedintelui Mubarak şi-au mai pierdut din intensitate, viaţa înCairo revenind treptat la normal.

Suleiman, care a fost numit vicepreşedintele pe 29 ianuarie, aînceput să contureze în timpul discuţiilor cu opoziţia formaregimului care va conduce Egiptul până la alegerile din septembrie.

Săptămână trecută, Suleiman a spus despre fiul lui Mubarak,Gamal, că nu va candida pentru preşedinţie. În cadrul negocierilorcu opoziţia, Suleiman a invitat şi Frăţia Musulmană, aceasta fiindprima dată când un oficial guvernamental i se adresează grupului dela interzicerea acestuia în 1954.

Puterea căpătată în ultimul timp de Suleiman coincide cucreşterea stabilităţii în Egipt la doar câteva zile de când ţara afost la un pas de anarhie. Miliardarul Naguib Sawiris a spus desprevicepreşedinte că este "un om de onoare" care va ţine Egiptuldeparte de lumea radicală a Islamului. "Cu siguranţă el este celcare conduce ţara în momentul de faţă", a spus Maha Azzam, analistal organizaţiei Chatham House din Orientul Mijlociu şi Africa deNord.

Azzam crede că în mod evident Suleiman are aprobarea de la ceimai importanţi oameni din armată de a fi în această poziţie acum.

Un alt avantaj în favoarea lui Suleiman, care înainte de adeveni al doilea om în stat a fost şef al spionajului egiptean şi,în culise, mâna dreaptă a lui Mubarak, este faptul că îi are peamericani de partea sa, el fiind privit cu ochi buni şi deIsrael.

"Nu am nicio dorinţă de a fi preşedinte al acestei ţări. Cândpreşedintele m-a întrebat dacă vreau să fiu vicepreşedinte, eu amacceptat imediat doar ca să îl ajut în această situaţie critică", adeclarat Suleiman. El poate urma la preşedinţie dacă Mubarak îicedează puterea. Potrivit revistei germane Der Spiegel, o clinicăluxoasă de lângă oraşul Baden-Baden se pregăteşte să îl primeascăpe preşedintele egiptean pentru tratament.

"Suleiman se oferă pe sine ca o alternativă. Aceasta este ultimacarte pe care o are Mubarak pentru a-şi păstra puterea şi a menţinecontrolul asupra armatei", a spus Moustafa El-Husseini, autor alcărţii Egypt on the Brink of the Unknown (Egiptul, pe margineanecunoscutului).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO