Politică externă

Viitorul premier irakian isi cauta ministri

31.05.2004, 00:00 11

Iyad Allawi, cel pe care Consiliul de Guvernare irakian l-a desemnat sa preia conducerea guvernului irakian, dupa 30 iunie, a inceput negocierile pentru formarea cabinetului.
Ieri, la Bagdad au avut loc primele negocieri pentru cooptarea in guvernul interimar irakian, cel care va prelua conducerea tarii in momentul in care, la 30 iunie, va avea loc transferul de suveranitate catre autoritatile locale.
Cel care isi va spune ultimul cuvant in alegerea membrilor cabinetului pe care il va conduce Allawi este emisarul Natiunilor Unite, Lakhdar Brahimi.  Acest guvern, care urmeaza sa-si intre in atributii in circa o luna de zile, va conduce tara pana la alegerile programate in 2005.
Numirea lui Iyad Allawi ca premier a starnit reactii dintre cele mai diferite. Statele Unite au salutat alegerea lui Allawi.
Iyad Allawi s-a nascut in 1945 intr-o familie proeminenta e negustori siiti. Este medic neurolog si s-a alaturat in tinerete miscarii Baath - care a devenit mai apoi partid, inca de pe vremea cand aceasta era ilegala. In momentul in care partidul Baath a ajuns la putere, la inceputul anilor 70, Allawi a parasit miscarea - momentul coincide cu ascensiunea lui Saddam Hussein. A fost silit sa-si paraseasca tara si sa plece in exil, acolo unde si-a petrecut trei decenii. In 1978, pe cand traia in Marea Britanie, a fost ranit foarte grav intr-un atentat pus la cale, dupa toate aparentele, de catre Saddam Hussein. Viitorul premier irakian se afla intre fondatorii Acordului National Irakian, un partid infiintat in exil, in 1991,din care fac parte in marea majoritate fosti membri ai partidului Baath racolati din randul serviciilor secrete si din armata.
Scopul acestei miscari era provocarea unor miscari care sa duca la detronarea lui Saddam Hussein, insa orice incercare de o asemenea factura a esuat, uneori chiar lamentabil.
Iyad Allawi este considerat ca fiind foarte apropiat de serviciile secrete americane si britanice, are afaceri si relatii foarte bune in Arabia Saudita si in Kuweit. A ramas fidel principiilor partidului Baath si, atunci cand s-a pus problema inlaturarii baath-istilor din Consiliul irakian de guvernare s-a opus cu vehementa.
In Irak, nominalizarea sa ca viitor premier a iscat reactii diverse. In randul clericilor siiti, populatie majoritara in Irak si care a fost haituita de catre minoritatea sunita pe vremea lui Saddam Hussein, Allawi este considerat nu tocmai religios, ba chiar un adept al distantarii problemelor statului de influenta clericilor.
Ziarele care apar in Irak, ca si cele din lumea araba, s-au aratat destul de pesimiste la auzul stirii desemnarii lui Allawi ca viitor premier irakian.
La Bagdad, unul dintre ziarele de mare tiraj si cu o directie pro-siita, opinia publicatiei este ca a venit momentul ca toate fortele din tara sau care mai sunt inca in exil, rebele sau oficiale, sa-si dea mana pentru a trimite acasa fortele coalitiei. Un alt ziar pro-siit, mai radical, cheama populatia direct la revolta, la lupta impotriva militarilor coalitiei, altfel, sustin cei d ela Al-Sa'ah, siitii risca sa dispara ca populatie.
Alte ziare de expresie araba, cu sediul in strainatate , sustin ca prin numirea lui Allawi, in care nici coalitia si nici irakienii nu au incredere deplina, va adanci prapastia dintre occidentali si irakieni.



adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO