Politică externă

Voronin spune ca Transnistria l-a indepartat de Moscova

09.03.2005, 00:00 13

Vladimir Voronin, presedinte in functie al Republicii Moldova si lider al partidului care a castigat alegerile de la 6 martie, spune ca motivul indepartarii de Moscova a fost refuzul Rusiei de a sprijini Chisinaul in conflictul cu Transnistria.


Intr-un interviu publicat de Le Figaro, liderul de la Chisinau a spus ca "rusii au foarte multe interese in aceasta regiune, care ii obliga sa intretina o relatie buna cu Republica Moldova. Dar nu este vorba neaparat de interesele Rusiei, ci mai degraba ale unor grupuri de oameni care au legaturi cu institutiile statului si care recurg la activitati de tip mafiot in Transnistria, in special la operatiuni de spalare de bani".


Voronin a precizat ca a stabilit cu noul presedinte al Ucrainei, Viktor Iuscenko, ca agentii vamali din cele doua tari sa colaboreze pentru a pune capat contrabandei din Transnistria.


De asemenea, cei doi presedinti au cerut sprijinul Uniunii Europene pentru a asigura securitatea de-a lungul frontierei transnistrene. Aceasta este in acelasi timp si o conditie a Uniunii Europene pentru punerea in practica a planului de cooperare intre cele doua tari si Bruxelles, stabilit printr-un protocol incheiat separat cu fiecare dintre cele doua tari.



Intrebat daca a stabilit, impreuna cu presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, si Ucrainei, Viktor Iuscenko, un front comun antirus, Voronin a declarat ca nu a discutat cu cei doi sefi de stat despre relatiile cu Rusia.



"La 22 aprilie, cu ocazia summitului GUAM, din care fac parte Georgia, Ucraina, Uzbekistan, Azerbaidjan si Republica Moldova, vom discuta despre relatiile economice si in domeniul energetic cu Rusia", a explicat Voronin.



Intrebat ce parere are despre Vladimir Putin, Voronin a raspuns: "Cred ca presedintele Putin nu este bine informat in legatura cu situatia din Transnistria. Problema este ca, dincolo de disensiunile pe aceasta tema, in Rusia exista oameni care doresc sa sanctioneze Republica Moldova pentru orientarea proeuropeana".



Orientarea proeuropeana a lui Voronin a aparut in urma cu mai bine de un an, cand a refuzat semnarea unui proiect propus de Kremlin care impunea federalizarea Moldovei. Apoi, relatiile s-au tensionat tot mai mult, culminand cu expulzarea de la Chisinau a unor consilieri electorali ai Blocului Moldova Democratica - formatiune plasata pe locul al doilea la alegerile care au avut loc duminica.



Voronin are parte de zile nu tocmai usoare, desi a castigat alegerile. Mandatul sau de presedinte al tarii este pe sfarsite, iar comunistii pe care-i conduce mai au nevoie de sase mandate pentru a fi reales de catre Parlamentul de la Chisinau.



Celelalte doua formatiuni care au patruns in Parlament, Blocul Moldova Democratica si Partidul Popular Crestin-Democrat, au anuntat ca nu vor colabora cu comunistii. Liderii acestor partide au spus ca vor incerca sa convoace alegeri anticipate, care pot fi po-sibile daca nu se reuseste de trei ori la rand alegerea presedintelui de catre Parlament.



Diferenta de sase mandate poate fi asigurata si fara alegeri anticipate daca Voronin nu va recurge la negocieri separate, cu membri ai celor doua partide de opozitie. S-a mai intamplat si in legislatura trecuta ca parlamentari ai Blocului Moldova Democratica - formatiune prorusa - sa treaca la comunisti.



Zilele lui Voronin nu vor fi usoare, si pentru ca in campania electorala, ca lider al unui partid comunist, a promis apropierea tarii sale de Uniunea Europeana. Cat de compatibile ar fi platforma comunista si principiile dupa care s-a constituit Uniunea Europeana - numai daca ne gandim la suprematia economiei de piata - mai ramane de vazut. Voronin a anuntat deja ca ar intentiona ca, dupa alegeri, sa modifice structura si programul Partidului Comunistilor pentru a-l alinia doctrinei social-democrate europene.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO