Politică externă

Washington Post: CIA foloseste tortura pentru interogarea prizonierilor irakieni

04.08.2005, 19:30 23

Un tribunal militar american din Colorado Springs a inceput audierile in procesul a doi soldati americani acuzati ca ar fi responsabili de moartea violenta a unui general irakian aflat in custodia fortelor americane in inchisoarea Qaim din vestul Irakului.

Lewis E. Welshofer Jr. si Jeff Williams sunt invinuiti ca in data de 26 noiembrie 2003 au recurs la tortura pentru a-l interoga pe generalul-maior Abed Hamed Mowhoush, informeaza, in editia sa de ieri, cotidianul american Washington Post.

Acestia l-au bagat pe Mowhoush intr-un sac de dormit si l-au legat cu un cablu electric. Apoi Welshofer s-a asezat pe pieptul acestuia si a inceput sa-l interogheze. Dupa o ora de interogatoriu Mowhoush a decedat. Armata americana a incercat sa musamalizeze acest caz publicand o informatie de presa conform careia prizonierul ar fi murit din cauze naturale.

Ancheta in cazul mortii generalului irakian a scos la iveala implicarea CIA in interogarea sa brutala.

In ciuda faptului ca multe din documentele privitoare la moartea lui Mowhoush au fost declarate clasificate de armata americana si de catre CIA, investigatorii militari au putut sa stabileasca ca timp de 16 zile, in noiembrie 2003, generalul a fost interogat atat de armata, cat si de CIA. Acesta se predase fortelor americane pe 10 noiembrie 2003, in speranta ca astfel va obtine eliberarea fiilor sai, capturati de fortele americane cu 11 zile inainte.

Armata americana il considera pe Mowhoush unul din cei mai importanti ofiteri superiori ai Garzii Republicane a lui Sadam Hussein. Se stia ca acesta era unul din putinii care aveau din partea lui Saddam Hussein "autorizarea de a executa pe loc prizonierii".

Conform informatiilor detinute de serviciile speciale americane, Mowhoush se intalnise cu Saddam in octombrie 2003, in timp ce acesta se afla inca in libertate, si primise din partea acestuia asigurari ca o su-ma de 10.000 de dolari va fi oferita oricarui insurgent care dovedeste ca a atacat fortele coalitiei multinationale. Mowhoush era conducatorul insurgentei din partea de nord-vest a Irakului. Dupa ce generalul a fost interogat timp de mai multe zile de armata americana, cum acesta nu coopera pe deplin cu anchetatorii americani, s-a apelat la CIA, scrie Washington Post.

Un agent CIA, a carui identitate nu a fost dezvaluita, si mai multi colaboratori ai CIA de origine irakiana, cunoscuti sub denumirea de Scorpionii, s-au deplasat la inchi-soarea unde era detinut Mowhoush. Scorpionii erau o grupare paramilitara antrenata de fortele speciale americane in vederea executarii unor misiuni de sabotaj, inainte de declansarea interventiei in Irak din martie 2003. Dupa incheierea operatiunilor militare propriu-zise, acestia au fost folositi pentru interogarea detinutilor irakieni.

Din momentul preluarii lui Mowhoush de catre CIA, metodele de interogatoriu au devenit extrem de dure.

Pe 24 noiembrie 2003, Mowhoush a fost torturat cu brutalitate de agentul CIA si de grupul paramilitar irakian. Acestiau l-au batut pe general folosind chiar si o bata si un furtun, pana l-au lasat inconstient, mai spune cotidianul american. Astfel de metode brutale de interogatoriu sunt folosite de fortele americane si in alte inchisori din Irak, cazul inchisorii Abu-Ghraib din Bagdad fiind deja cunoscut, in Agfanistan, si la baza militara din Guantanamo, Cuba.

In cadrul procesului, unul din superiorii lui Welshofer, gardianul-sef Richard Manwaring, a declarat ca folosirea de metode de tortura precum introducerea in saci de dormit, inchiderea detinutilor intr-un dulap de metal si lovirea usilor acestuia, sunt mijloace "potrivite" pe care el insusi le-a folosit pentru intimidarea detinutilor.

De asemenea, colonelul David A. Teeples, comandantul regimentului 3 cavalerie motorizata al armatei SUA, care raspundea de inchisoarea din Quaim, a declarat ca folosirea "tehnicii claustrofobe" era o metoda aprobata si eficienta.

Cei doi soldati americani vor fi deferiti curtii martiale in cursul lunilor octombrie si noiembrie sub acuzatie de omor. Avocatii inculpatilor au declarat ca nu acestia sunt responsabili pentru moartea lui Mowhoush si ca sunt mandri ca au facut aceasta munca, care a salvat viata soldatilor americani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels