Politică externă

Washingtonul, de acord cu condamnarea la moarte

17.12.2003, 00:00 16



Statele Unite nu se opun condamnarii la moarte a fostului presedinte irakian Saddam Hussein de catre tribunalul care va fi constituit in Irak, dar cer ca acesta sa beneficieze de un proces "corect", a declarat, un important responsabil din cadrul Departamentului american de Stat, citat de AFP. Statele Unite vor un proces "corect, transparent si credibil", condus de irakieni, a precizat sursa citata. "Noi vom fi multumiti de orice pedeapsa decisa, daca aceasta va fi hotarata in mod echitabil", a afirmat responsabilul american.



Eventualitatea ca Saddam Hussein sa fie condamnat la moarte reprezinta o potentiala sursa de tensiuni intre Statele Unite si principalii sai aliati - Marea Britanie, Spania si Italia - care se opun ferm pedepsei capitale.



Departamentul de Stat de la Washington a anuntat ca ambasadorul itinerant american pentru crime de razboi, Pierre-Richard Prosper, se va deplasa la Bagdad, "probabil la inceputul anului viitor", pentru a discuta cu responsabilii irakieni despre infiintarea tribunalului care il va judeca pe Saddam Hussein, capturat sambata de fortele americane.



Presedintele George W. Bush a declarat ca inca nu au inceput discutiile cu ceilalti membri ai coalitiei, referitoare la acest subiect, Washingtonul intentionand sa discute in prealabil cu irakienii. Presedintele a precizat ca, din cauza complexitatii anchetei si procedurilor necesare, va trece mai mult timp pana cand Saddam Hussein va comparea in fata unui tribunal. Cu toate acestea, Bush a refuzat sa se pronunte in legatura cu eventuala condamnare la moarte a fostului lider de la Bagdad. In legatura cu oportunitatea condamnarii la moarte a lui Saddam, Bush a subliniat: "Am o parere personala despre modul in care ar trebui tratat Saddam, dar eu nu sunt irakian. Irakienii vor decide ce se va intampla cu Saddam", a spus presedintele american, dupa o ezitare de cateva secunde. Bush, fost guvernator al Texasului, statul american unde au loc cele mai multe executii, este un partizan acerb al condamnarilor la moarte. Chiar daca jurnalistul care a pus intrebarea a insistat, Bush a adaugat ca opiniile personale nu conteaza, ci doar cele ale cetatenilor irakieni.



Pe de alta parte, un avocat din Izmir, vestul Turciei, a depus, ieri, o cerere oficiala pe langa ambasada irakiana din Turcia, solicitand permisiunea de a-l reprezenta pe fostul presedinte irakian, Saddam Hussein, care a fost capturat, sambata seara, de fortele americane, transmite AFP. Atinc Gultekin a acuzat Statele Unite ca intentioneaza sa transforme in "spectacol" viitorul proces al dictatorului irakian, apreciind ca acesta trebuie judecat in propria tara, informeaza agentia Anatolia.



De asemenea, el a precizat ca doreste sa apere drepturile lui Saddam Hussein, pe care il considera "actorul principal" al acestui "spectacol", pentru ca fostul lider irakian sa fie judecat "in conformitate cu dreptul international si fara presiuni politice" americane. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO