Politică externă

Zeci de mii de oameni sub daramaturi in China

14.05.2008, 18:15 12

Numarul victimelor afectate de cutremurul care a avut loc in regiunea chineza Sichuan la inceputul saptamanii a ajuns la 12.000 de morti, 18.000 de oameni aflandu-se in continuare sub daramaturi, conform ultimelor estimari ale autoritatilor chineze. In acelasi timp, operatiunile de salvare sunt ingreunate de furtunile masive, care vin in continuarea celui mai mare cutremur care a afectat tara in ultimii 30 de ani.
Intreaga regiune a fost paralizata in urma seismului de 7,9 gra-de pe scara Richter. Ieri, la primele ore ale diminetii, o replica de 6,1 grade pe scara Richter s-a produs in zona Chengdu, capitala regiunii Sichuan. Drumurile au fost acoperite de blocurile de piatra provenite de la cladiri si de bolovani, iar elicopterele nu au putut ateriza din cauza vremii proaste. Traficul rutier a fost astfel perturbat, iar semnalul la telefonia mobila a disparut.
Autoritatile de la Beijing au trimis 50.000 de militari in zona epicentrului de unde a pornit cutremurul, 16.000 dintre acestia fiind deja acolo pentru a ajuta la salvarea celor afectati. De asemenea, au mai fost trimisi 1.300 de trupe de salvare si medici.
De-a lungul regiunii, scoli, spitale si combinate chimice au fost afectate. La scoala din orasul Dujiangyan, unde au ramas blocati 900 de elevi sub daramaturi, 50 dintre acestia au murit. O alta zona afectata grav de seism a fost departamentul Beichuan, aflat la 50 km de epicentru. Aici aproximativ 80% din cladiri au fost daramate, iar numarul victimelor a atins 5.000 de morti si 10.000 de raniti. De asemenea, un grup de circa 15 turisti britanici au fost dati disparuti in Sichuan, dar Guvernul chinez a anuntat ca nu au fost inregistrate vic-time in randul ceta-tenilor straini. Britani-cii se aflau la Wolong, zona renumita pentru un centru de protectie a ursilor panda.
Premierul chinez Wen Jiabao s-a deplasat la fata locului si a cerut echipelor de interventie sa elibereze drumurile blocate.
"Viata oamenilor este o prioritate si mii de oameni sunt prinsi sub daramaturi. Trebuie sa profitam de orice secunda pentru a face tot posibilul sa-i salvam pe supravietuitori", a declarat premierul chinez.
Ministrul sanatatii chinez le-a cerut cetatenilor sa doneze sange pentru raniti, iar Ministerul pentru Protectia Mediului a anuntat ieri trimiterea unor experti in zonele afectate, pentru a preveni eventuale incidente ecologice, in special la centralele nucleare.
In urma cutremurului, bursa de la Shanghai a scazut cu 3%, iar activitatea a 66 de companii a fost suspendata la bursa, printre care si Toyota.
Reactiile internationale nu au ezitat sa apara. Presedintele SUA George W. Bush a transmis condoleante familiilor victimelor, iar UE, Taiwanul, dar si Ru-sia si-au oferit ajutorul pentru a participa la operatiunile de salvare. Cu toate acestea, China a anuntat ca va accepta ofertele de ajutor extern, dar a precizat ca nu sunt intrunite conditiile pentru detasarea de echipe de interventie straine in zonele devastate, facand referire la dificultatile de transport. In ciuda catastrofei, flacara olimpica isi continua drumul prin China, tara fiind cea care va gazdui Jocurile Olimpice in vara. Din fericire, instalatiile pentru Jocurile Olimpice de la Beijing nu au fost afectate de puternicul seism, acestea fiind construie special pentru a fi rezistente la asemenea fenomene.

Romania, pazita de cutremure pana in 2012
Directorul Institutului Roman de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu, a declarat, ieri, la Antena 3 ca este exclus un cutremur catastrofal pentru Romania pana in 2012-2013. El a argumentat ca o problema reala a capitalei o reprezinta constructiile multe si variate, care nu au fost facute pentru a fi rezistente unui seism.

Reuniunea de urgenta a UE pentru Myanmar
Uniunea Europeana a convocat ieri o reuniune de urgenta pentru a gasi mijloacele cele mai bune de a directiona ajutoarele umanitare catre populatia sinistrata din Myanmar (tara vecina cu China). Myanmar (fosta Birmanie) a fost afectata saptamana trecuta de ciclonul Nargis care a lasat in urma 32.000 de morti si alti aproape 30.000 de disparuti. Situatia este extrem de grava, deoarece ajutoarele distribuite populatiei sinistrate ajung incredibil de greu din cauza juntei militare care conduce tara si care a limitat distribuirea acestora catre persoanele afectate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO