Politică externă

Zile de foc pentru Tony Blair

13.07.2004, 00:00 13

Premierul britanic Tony Blair va infrunta in zilele urmatoare cateva momente de cumpana in cariera sa ca lider al laburistilor din Regatul Unit, dar si ca prim-ministru.
Cel mai important eveniment se produce maine, cand va fi dat publicitatii raportul Lordului Butler, cel care a fost insarcinat sa evalueze cat de plauzibile si de precise au fost informatiile furnizate de serviciile secrete britanice in privinta arsenalului neconventional detinut de Saddam Hussein.
Ancheta Lordului Butler era deja asemuita, ieri, in presa londoneza, cu aceea pe care a facut-o la inceputul acestui an Lordul Hutton, cel care trebuia sa se pronunte asupra circumstantelor in care a murit un savant britanic care a disparut vara trecuta dupa ce un ziarist de la BBC a spus ca raportul pe care Blair l-a primit de la serviciile de informatii ar fi fost mistificat in Downing Street 10. Lordul Hutton a facut un raport considerat de multi observatori o spalare de orice responsabilitati.
Numai ca, inainte cu doar doua zile de a se petrece evenimentul, serviciul de spionaj, MI6, si-a retras cateva dintre informatiile pe care le lansase de multa vreme pe piata, potrivit carora Saddam Hussein producea arme de distrugere in masa si cu putin timp inainte de invazia din Irak.
Un astfel de gest mareste reticenta, dar mai ales suspiciunea pentru trainicia motivelor care l-au indemnat pe premierul britanic sa sustina campania americana din Irak. Asta cu atat mai mult cu cat, zilele trecute, Tony Blair a lansat o fraza care a facut rapid inconjurul lumii - "s-ar putea ca armele de distrugere in masa sa nu fie gasite niciodata".
Astfel de declaratii alimenteaza speculatii care au aparut tot zilele trecute in media britanica, potrivit carora Blair ar fi avut intentia sa demisioneze din functia de prim-ministru. Acest lucru s-ar fi petrecut luna trecuta, cand Blair si-ar fi speriat apropiatii cu astfel de ganduri, dar i-ar fi incantat pe emuli. Informatia a fost dezmintita oficial ieri.
Unul dintre cei care ar avea de castigat in cariera politica in cazul retragerii lui Balir este actualul ministru de finante, Gordon Brown. Rivalul lui Blair lucreaza la anuntul public de cheltuieli in sectoarele bugetare. Se pare ca, din acest discurs, se vor desprinde nu doar promisiunile electorale al laburistilor, dar, mai ales, visurile de marire ale lui Brown.
Tot in aceste zile mai sunt asteptate in Marea Britanie si alegeri partiale in cateva regiuni. Este vorba despre un barometru al popularitatii pe care o mai au laburistii in randul electoratului. Cu alte cuvinte, nu este vorba despre alegeir importnte, dar indica cu cat a scazut sau a crescut credibilitatea guvernului. In acest caz este foarte posibil ca, pentru laburisti, lucrurile sa nu fie tocmai roz. In toate cele trei regiuni se pare ca laburistii vor pierde, iar conservatorii vor avea un succes detasat. Mai ales intr-una dintre acestea, Leicester, unde traieste o populatie semnificativa numeric de musulmani.
Una peste alta, pentru Blair se anunta o saptamana de foc. A mai avut parte si de altele asemenea, peste care a trecut cu dezinvoltura. Este cazul de pilda al unei revolte insemnate in propriul partid, care a votat in proportie covarsitoare impotriva uneia dintre legile pe care le-a propus, referitoare la marirea taxelor pentru universitate.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO